vier vragen

Dit moet u weten over de landelijke ebola-actie

Vanaf morgenochtend zes uur is het zo ver: een nationale televisieactie tegen de verdere verspreiding van Ebola in West-Afrika. Te weten: 'Stop de ebola-ramp!'. Ook al durfden ze niet naar het rampgebied af te reizen, aan BN'ers morgen geen gebrek. Dit kunt u verder verwachten.

Bij Beeld en Geluid worden de laatste voorbereidingen getroffen daags voor de Nationale Actie Giro 555, de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de slachtoffers van ebola.Beeld anp

Wat is morgen waar te zien?

'De 9-jarige Sascha Copinga is morgen om zes uur de eerste die het geld van haar eigen inzamelingsactie komt aanbieden aan Giro555', schrijft de stichting achter Giro 555, de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) op haar website. Daarmee trapt het meisje officieel de landelijke televisie- en radio-actie af. Vanaf dan tot twaalf uur s' avonds staat het mensen vrij geld te doneren via het bekende BN'er-Belpanel, waarin bijvoorbeeld mensen als Nicolette van Dam, Claudia de Breij, Natasja Froger, Sander de Kramer, Froukje de Both en Jan Kooijman de telefoon beantwoorden en uw bankgegevens noteren.

Ook Anita Witzier, Rob Geus, Emile Ratelband, Elle van Rijn en bijvoorbeeld de Olympische roeisters zijn van de partij, net als medewerkers van RIVM en directeuren van de betrokken hulporganisaties.

Om het BN'er-lijstje af te maken: eerder waren bekende landgenoten als Isa Hoes, Anita Witzier, Arjen Robben, Robin van Persie, Louis van Gaal, Hadewych Minis en minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) al te zien in tv- en radiospots. Op tv is de presentatie morgen in handen van Rik van de Westelaken (NOS) en Nance Coolen (RTL). Op NPO1 zal tot twaalf keer toe speciale zendtijd worden vrijgemaakt voor zogenoemde ebola-bulletins, met nieuws uit het rampgebied en gesprekken met de panelleden.

Niet alleen NPO1 besteedt overigens aandacht aan de actie. 'Vanuit alle publieke en commerciële zenders', zo schrijft de stichting op haar site, 'wordt de hele dag live geschakeld, voor tussenstanden, gesprekken met de belpanelleden en voor sfeerbeelden. Bijvoorbeeld door Koffietijd, Pauw, RTL Boulevard, The voice of Holland, RTL Late Night, Hart van Nederland en in de vroeg en de late uitzending van Shownieuws.' De hele dag loopt de teller door, en de laatste, voorlopige eindstand van die dag wordt om 23.45 uur bekend gemaakt.

Ook NPO Radio 2 zendt trouwens de hele dag uit vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, net als een groot aantal andere publieke radiozenders, zoals FunX. Allemaal staan ze in het teken van de actiedag tegen ebola. Hetzelfde geldt voor commerciële zenders als SkyRadio en BNR, dat heeft laten weten via uitzendingen van Wilfred Genee aandacht te besteden aan de actie.

Hoeveel geld moeten al die BN'ers ophalen?

De rekening van de Nationale Actie Stop de ebola-ramp is nu al een aantal weken geopend en vorige week stond de teller al op 3,8 miljoen euro. 'Eindelijk goede berichten in de stroom van slechte berichten uit het rampgebied, aldus actievoorzitter Henri van Eeghen toen.

De SHO hopen in totaal 15 miljoen euro binnen te halen om directe hulp te kunnen verlenen aan ebolaslachtoffers. Dat geld moet binnenkomen via kijkers die via de telefoon geld doneren, maar ook via de opbrengsten van particuliere inzamelingsacties en van bedrijven.

Denk aan: kinderen die statiegeldflessen verzamelen tot bankkantoren die levensgrote checks in de studio af komen leveren. Ook de spelers van het Nederlands elftal lieten al weten gezamenlijk vijftigduizend euro te storten voor de bestrijding van ebola. Datzelfde bedrag schonken ze overigens ook vorig jaar aan slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen, waar ook een landelijke 555-actie voor in het leven werd geroepen. Voor dat doel haalden de deelnemende organisaties van de SHO, waaronder Oxfam Novib, Unicef en het Nederlandse Rode Kruis, in totaal 36 miljoen euro op.

Waarom een landelijke actie?

Gisteren maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat er tot en met zondag inmiddels 5689 mensen aan het virus zijn overleden en bovendien bijna 16.000 gevallen van ebolabesmetting zijn geconstateerd. Verreweg de meeste besmettingen zijn in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

In Liberia lijkt de uitbraak onder controle, mede dankzij de inzet van Amerikaanse troepen, en ook in Guinee neemt de snelheid waarmee mensen worden geïnfecteerd af, maar in Sierra Leone loopt het aantal personen met het ebola-virus juist snel op. En om dat tegen te gaan, is geld nodig. Veel meer dan er nu beschikbaar is.

Lees hier hoe het virus zich verspreidde

Een voetbalteam van bekende Nederlanders als Quintis Ristie, Hugo Borst, Evgeniy Levchenko en Rob Geus nemen het op tegen in Nederland woonachtige mensen uit Sierra Leone tijdens de aftrap van de nationale actieweek Stop de ebola-ramp! van Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.Beeld anp

Is de actie onomstreden?

Allerminst. Zo was er vorige week wat ophef over het gebrek aan lef bij Bekende Nederlanders die niet naar West-Afrika af durfden te reizen; een discussie op de opiniepagina's van deze krant tot gevolg.

Ook liet Artsen Zonder Grenzen, de belangrijkste hulporganisatie bij de bestrijding van ebola in West-Afrika, weten niet mee te doen aan de landelijke actie Giro 555. 'Een sociaal gevoel bij mensen mobiliseren is prijzenswaardig. En wij juichen hulp bij de bestrijding van ebola toe. Maar voor een onafhankelijke, gespecialiseerde organisatie als Artsen zonder Grenzen is het niet effectief', zei directeur Arjan Hehenkamp eerder deze week in dagblad Trouw.

Ook was er fikse kritiek op de manier waarop SHO de hulpgelden verdeelt nadat ze het via dergelijke acties binnenkrijgen. De tien organisaties aangesloten bij netwerken zouden niet goed samenwerken en het bestuur van SHO zou niet onafhankelijk genoeg zijn. Dat zei althans nieuwswebsite De Correspondent op basis van onafhankelijk onderzoek.

Die kritiek ging overigens over eerdere actie van SHO. Over de hulp aan de ebola-landen in West-Afrika zei SHO-voorzitter René Grotenhuis in een reactie: 'Ik kan u verzekeren, daarbij gaan ook dit keer fouten gemaakt worden. Dat is de reden waarom we regelmatig externe commissies ons laten adviseren over hoe we het beter kunnen doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden