Dit jaar geen bonus voor de topmannen van TMG

Waar collega-bestuurders van alle AEX-fondsen (op die van ING en Aegon na) ondanks de recessie nog een bonus ontvingen in 2008, moest de top van Telegraaf Media Groep het vorig jaar zonder bonus doen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het moederbedrijf van de Telegraaf gisteren publiceerde.

‘De in 2008 behaalde resultaten van TMG geven geen aanleiding tot het uitkeren van een variabele beloning in 2009 op grond van de gezamenlijke doelstellingen 2008’, zo staat te lezen in het verslag. Wat die ‘gezamenlijke doelstellingen’ waren, wil een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen.

Ruimte
Wel blijkt uit de publicatie verder dat een aantal leden van de raad van bestuur en de raad van commissarissen in reactie op de economische tegenwind zelf heeft afgezien van ‘een variabele beloning op grond van persoonlijke doelstellingen’, hoewel daar ‘enige ruimte voor zou bestaan’. Om welke bestuurders en welke bedragen het gaat, wil het bedrijf ook niet zeggen.

Hoewel topman Ad Swartjes van het bedrijf over 2008 dus geen bonus ontving, bedroeg zijn salaris toch meer dan zijn standaard salaris van 658 duizend euro. Bovenop dat bedrag ontving hij namelijk nog 135 duizend euro aan uitgestelde beloningen.

Kleintjes
Of Swartjes met dat salaris op de kleintjes moet letten, is de vraag, maar vast staat dat zijn salaris fors is afgenomen ten opzichtte van het jaar daarvoor. Toen ontving hij 559 duizend euro aan vast salaris, maar daar kwam toen 858 duizend euro aan uitgestelde beloningen bovenop, een totaal van ruim 1,4 miljoen euro.

Ook voor Fred Arp, de financiële man van het bedrijf, was 2008 financieel aanzienlijk minder rooskleurig dan 2007. Vorig jaar verdiende hij inclusief bonus net iets minder dan een miljoen euro, in 2008 bleef de teller – inclusief uitgestelde beloning – op ruim 800 duizend euro steken.

Het salaris van zowel Swartjes als Arp is daarmee in 2008 meer gedaald dan het gemiddelde salaris van topbestuurders vorig jaar. Zij leverden gemiddeld 21 procent aan salaris in, zo bleek onlangs uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Op de voorgrond Ad Swartjes CEO van TMG (L) en daarachter Fred Arp CFO van TMG. (ANP) Beeld
Op de voorgrond Ad Swartjes CEO van TMG (L) en daarachter Fred Arp CFO van TMG. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden