ColumnBor Beekman

Dit is níét het SpaceX-heldenpak

null Beeld

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Rutger Pontzen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.

Bor Beekman

‘Een helm dient er amazing uit te zien’, doceerde de superheldenkostuumontwerper zijn vuistregels op zijn website. ‘En een menselijk wezen niet te verstikken.’

Goeie volgorde. Verstikken is erg, maar nóg erger onder een lelijke helm.

In een vitrine achter José Fernandez waren de door hem vervaardigde filmmaskers en filmhelmen zichtbaar. Die van Batman, Black Panther, Loki, Wonder Woman, Captain America.

Aan het slot van filmpje, van alweer wat jaar geleden, repte Fernandez trots over zijn eerstvolgende klus: astronautenhelmen en ruimtepakken ontwerpen, voor SpaceX.

Vast een nieuwe Hollywoodfilm, dat SpaceX, dacht de kostuumontwerper toen ze hem benaderden voor de klus. Maar opdrachtgever en Tesla-baas Elon Musk wilde echt de ruimte in.

Op zijn website legde Fernandez uit hoe hij te werk ging bij het Batman-pak voor Ben Affleck; die had zulke brede schouders, dat het héél makkelijk was om de acteur er heroïsch uit te doen zien.

Nu zien astronauten er meestal niet uit als Ben Affleck - zelfs Ben Affleck ziet er niet meer uit als Ben Affleck. Maar iets meer allure in space, dat leek toch mogelijk. Om te beginnen bij de vormloze blauwe overalls, waardoor helden als Wubbo Ockels en André Kuipers toch altijd iets weg hadden van ruimteconciërges.

‘Iedereen ziet er beter uit in een smoking’, gaf Musk zijn kostuummaker mee, als hint. Het oog wilde wat.

Van het genie Fernandez mocht iets worden verwacht. Toch de man achter het pinguïnpak van Danny DeVito en die blinkende zwarte integraalhelmen van het muzikale duo Daft Punk.

‘Het is allemaal een beetje puberaal’, oordeelde André Kuipers deze week in de Volkskrant, over SpaceX en het nieuwe astronautendesign.

Bam, terug op aarde.

Wat hadden Fernandez en Musk aangericht? Hoorns op de helm, dat zou wel niet gaan in zo’n krappe raket. Maar hopelijk toch wel wat sierlijk in de pressure suits verwerkte dierlijke details? Antennes in de vorm van panteroren? Een camouflagepantser met schubben? Een cape met Amerikaanse vlag-opdruk?

Niets van dit. Casual wit, met zwarte laars – zo gaan ’s werelds eerste commerciële ruimtereizigers zaterdag hun capsule in, als het weer meezit. Musks space-medewerkers kunnen zo doorgaan voor lager geschaalde ambtenaren van dat kwade keizerrijk in Star Wars. Toevallig (of niet zo toevallig) de favoriete sciencefiction van de Tesla-architect.

Stokte hier de samenwerking met Hollywood, bij het aankleden van de 21ste-eeuwse ruimteburgerman?

Nee. SpaceX en NASA maakten onlangs bekend in zee te gaan met Tom Cruise. De ster, die voor zijn vorige Mission Impossible-avontuur nog helemaal zelf zo’n levensgevaarlijke helikopter-schroefduik inzette, zal voor een nieuwe film echt de ruimte in vliegen.

Kuipers vindt de nieuwe prêt-à-porter ruimtelijn al ver gaan; ook buiten de dampkring is normaal al gek genoeg, voor de Hollander. Maar ergens in een kast - thuis bij Musk, of Cruise – hangen alvast Fernandez’ geheime ontwerpen voor het SpaceX-heldenpak © en bijbehorende SpaceX-heldenhelm ©.

Iets waarlijk amazings. Met godenvleugeltjes op de gouden helm.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden