CultuuraanbodDe nieuwe oogst

Dit is het nieuwste cultuuraanbod: The Death of Stalin, Tim Fransen en Unsane

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Tanzania Transit. Beeld
Tanzania Transit.

1. Film

Drie dagen met de trein door Tanzania, dat levert een beheerste film op, die verrassend veel zegt over het land. De hoofdpersonages – een oud Masai-krijger en zijn kleinzoon, de Keniaanse Rukia en de zelfbenoemde dominee ­Peter – zijn fascinerend. Regisseur Jeroen van Velzen, die 26 jaar in Kenia woonde en werkte, brengt de cadans van de tocht uitstekend over.

Kevin Toma

Tanzania Transit. Regie Jeroen van Velzen.

2. Beeldende kunst

De bezoeker wordt in Phantom Limb in de maling genomen. Wanhopig zoek je naar houvast, maar juist dat halen de tien hedendaagse kunstenaars die meedoen aan deze tentoonstelling onderuit. Elke draai die aan de waarneming wordt gegeven, heeft een psychologische lading. Een tentoonstelling die voelt als een achtbaan.

Anna van Leeuwen

Phantom Limb – Art beyond Escher, Fries Museum, Leeuwarden t/m 6 januari.

3. Film

Daar ligt hij dan, de grote leider van de Sovjet-Unie, plat op zijn rug op het tapijt in een plas urine. Kan het wel, lachen om de kliek rond Stalin, die verantwoordelijk wordt gehouden voor miljoenen doden? De Schotse regisseur Armando Iannucci is zich van dat vraagstuk bewust en lost het elegant op. Zelfs in de meest absurdistische scènes wordt de gruwelijke werkelijkheid niet genegeerd: op de achtergrond worden aan de lopende band mensen opgepakt en afgevoerd. Iannucci heeft een goed oog voor de ­idiotie van de macht.

Pauline Kleijer

The Death of Stalin, regie Armando Iannucci.

4. Cabaret

Tim Fransen maakte in 2015 indruk met zijn debuut Het failliet van de moderne tijd. Hij won er de Neerlands Hoop mee, de prijs voor cabaretier met het grootste toekomstperspectief. De verwachtingen voor zijn tweede voorstelling konden dus bijna niet hoger zijn. En Fransen (nu 29) maakte ze waar, want Het kromme hout der mensheid is een fantastische opvolger geworden. Een slim, muzikaal en zeer geestig programma waarin Fransen zijn cabaretstijl heeft verfijnd en stappen vooruit zet als performer.

Joris Henquet

Het kromme hout der mensheid. Door Tim Fransen. Regie Daniël Samkalden. Tournee t/m 27 mei.

Tim Fransen Beeld ByNadia
Tim FransenBeeld ByNadia

5. Film

Unsane, gefilmd met een iPhone, voelt op de beste momenten als een geïnspireerde lowbudgetthriler uit het VHS-tijdperk. Het nagenoeg vierkante beeldformaat benadrukt de verstikkende situatie van hoofdpersoon Sawyer Valentini (Claire Foy), terwijl Soderbergh met zijn telefoons akelig dicht bij haar komt. Is dit de verwarde blik waarmee ­Valentini de werkelijkheid waarneemt, of zijn er echt ­dingen mis in de kliniek waarin ze opgenomen wordt?

Kevin Toma

Unsane, regie Steven Soderbergh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden