Dit is Europa heeft weinig te vertellen

Marcel Hulspas
null Beeld .
Beeld .

Het was therapie, ontdekt de lezer op pagina 296. Mark Schalekamp had jarenlang last van reisangst, en om daar vanaf te komen, bezocht hij bijna dertig EU-hoofdsteden. Dat hielp. Daarmee is één vraag in elk geval beantwoord: waarom hij überhaupt hieraan begon. Dit is Europa is samengesteld uit interviews met ruim tweehonderd inwoners van de Europese Unie. Steeds ging Schalekamp op zoek naar een kapper, een ondernemer, een kunstenaar, een immigrant, een sekswerker, een lokale beroemdheid en een politieagent, en vroeg hen naar hun werk, hun zorgen en naar Europa. Om, schrijft hij, 'de Europese clubband te versterken'. We zullen immers steeds meer met elkaar te maken krijgen. Veel interessants hebben de geïnterviewden niet te melden. Daarbij zijn de interviews zó verknipt dat er geen echte portretten ontstaan.

Wie niet van gebabbel houdt, springt naar pagina 129, over immigranten. Vanaf dat moment komt het diepe wantrouwen jegens de EU scherp naar voren. Onze buren blijken het met elkaar eens te zijn: de EU is ondoorzichtig, ondemocratisch en veroorzaakt de laatste jaren alleen maar problemen.

Non-Fictie
Mark Schalekamp
Dit is Europa
Maven Publishing; 320 pagina's, €22,50

Dit is Europa Beeld .
Dit is EuropaBeeld .

Schalekamp voert dan ook wat woordvoerders ten tonele die voor nuancering moeten zorgen maar ook zij hebben geen idee waar het met Europa naartoe moet.

Slechts een hele kleine minderheid van de geïnterviewden voelt zich Europeaan. De meesten waarderen de welvaart, de ene munt, het vrije reizen, maar zijn verder ernstig op de EU uitgekeken. De clubband bestaat niet meer. En hoe verknipte interviews die zouden kunnen versterken, blijft een raadsel. Maar gelukkig is Schalekamp van zijn reisangst verlost.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden