CultuurtipsNieuwe oogst

Dit is de nieuwste culturele oogst

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Scène uit Headroom door Theater Rotterdam.Beeld Sanne Peper

1. Theater: **** Headroom door Theater Rotterdam. Tournee vanaf september

In Headroom trekt ruim een uur lang een boeiende sequentie van beelden en composities voorbij, die een eigen leven gaan leiden als in een rare droom. Met wonderlijke behendigheid is het toneelbeeld steeds op onnavolgbare wijze omgetoverd in een ander. Tussen die scènewisselingen in, in het ondoordringbare duister, houd je als tijdelijk niet ziende kijker soms willekeurig je adem in. Wat zal zich zo meteen aandienen? 

Karin Veraart

2. Film: **** Under the Tree. Regie Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

In het zwartgallige Under the Tree (Undir trénu) neemt een burenruzie in een welgestelde voorstad van Reykjavik steeds absurdere en gruwelijkere vormen aan. Regisseur Sigurðsson laat de oorzaak van het burenconflict handig in het midden. Liever observeert hij het geheel als een nieuwsgierige buitenstaander die stiekem (bijna) alles ziet. 

Kevin Toma

3. Theater: **** Permanent Destruction – The SK Concert, door Naomi Velissariou. Paardenkathedraal, Utrecht, t/m 4 augustus

Een melodramatisch festivalconcert, zo noemt theatermaker Naomi Velissariou haar performance. Ze liet zich inspireren door de Britse toneelschrijver Sarah Kane (1971-1999). Het werk van Kane is zo zwartgallig dat het vaak ronduit afstotend is en dit festivalconcert is een slimme vorm om het verteerbaar op te dienen. Velissariou speelt een performer die Kanes sombere zinnen de zaal in slingert, soms kwetsbaar, soms furieus, vaak met de nodige humor en ultiem tragisch tegelijkertijd. Die knappe balans weet Velissariou steeds te behouden. 

Herien Wensink

4. Documentaire: **** The Cleaners. Regie Hans Block en Moritz Riesewieck

Wie zijn de mensen die het internet opschonen? Met hoeveel zijn ze? Op basis waarvan oordelen ze? Tech-bedrijven doen er schimmig over, dus regisseurs Hans Block en Moritz Riesewieck zoeken het uit in hun documentaire The Cleaners. Ze zijn terughoudend met schokkende beelden: in plaats daarvan zie je vooral de sprekers achter de computer, blauw flikkerend licht op hun gezicht, de ogen aan het scherm gekleefd. Verontrustender is het woud van morele vragen waar de documentaire in belandt. 

Floortje Smit

5. Film: **** Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc. Regie Bruno Dumont

Headbangend, zo zagen we Jeanne d’Arc nog nooit. En heiligen? Dat zijn bij regisseur Bruno Dumont gogo-dansers. Alsof je kijkt naar vrome portretschilderijen die eindelijk loskomen, na eeuwenlang stijf voor zich uit te hebben gestaard. De film eist van de kijker een onvoorwaardelijk geloof in zijn eigen regels. Toegewijd kijken en luisteren dus, opdat Jeannette méér wordt dan quasi-heiligschennende malligheid. Opdat je in het langs Jeannes hoofd glinsterende zonlicht een aureool ontwaart, en je uiteindelijk ook zelf in je bioscoopstoel zit te headbangen. 

Kevin Toma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden