WedstrijdSigmund

Dit is de eerste winnaar van de Sigmundwedstrijd

Vanaf vandaag publiceert de Volkskrant de zes winnaars van de jaarlijkse Sigmundwedstrijd. Dit jaar staat Sigmund bij een laadpaal die is ingepikt door een zwerver met een straalkachel. Of is het een broodrooster?

De eerste winnende inzending van de Sigmundwedstrijd, gemaakt door Michel Léonetti. Beeld Sigmund
De eerste winnende inzending van de Sigmundwedstrijd, gemaakt door Michel Léonetti.Beeld Sigmund

Er is elk jaar een lezer die voorstelt dat de cartoon die Peter de Wit voor de Sigmund cartoonwedstrijd maakt het best werkt zonder tekst. ‘Ik doe hiermee aan de Sigmund cartoonwedstrijd mee: GEEN TEKST’ schreef een lezer. De jury neemt dit in overweging, maar bedenkt zich op tijd dat de opdracht luidt: ‘Verzin een tekst bij bijgaande tekening.’

null Beeld Sigmund
Beeld Sigmund

De tekening biedt dit jaar genoeg invalshoeken: Sigmund staat verbouwereerd met een stekker van zijn elektrische auto in de hand bij een laadpaal, terwijl een dakloze man, met een druppel aan zijn neus, hem woedend iets toeschreeuwt. De dakloze man heeft zijn stekker ook in de laadpaal gestoken en warmt zich aan zijn straalkachel. Toch? Er begonnen bij het doornemen van de ruim 1.500 inzendingen een paar dingen op te vallen. Er waren genoeg mensen die helemaal geen straalkachel zagen, maar bijvoorbeeld een broodrooster of een radiotoestel. ‘Tekenen is ook een vak’, zegt Peter de Wit als hij de zoveelste grap over het bereiden van tosti’s terzijde legt.

Zorgvuldig zijn

Er zijn een aantal thema’s die zich opdringen. Er wordt heel veel ‘voor paal’ gestaan, of ‘gebaald als een stekker’ en ‘er warmpjes bijzitten’ zag de jury ook in alle vormen voorbij komen, om over ‘gele hesjes’ maar te zwijgen. Meer dan 1.500 grappen is best veel, kunnen we verklappen. ‘‘Verstuurd vanaf mijn iPad’ is de grappigste zin in deze inzending’, zegt een jurylid. Sommige lezers melden zich schoorvoetend aan: ‘Hierbij mijn poging om jaarlijks leuk te zijn.’ Anderen sturen een A4-tje vol antwoorden. Anderen willen een punt maken en grijpen de tekstballon aan om hun hart te luchten: ‘Flikker toch op met je klimaatverandering!’

Net als ieder jaar legt Peter de Wit geduldig uit dat je zorgvuldig moet zijn met tekstbehandeling. Minder is vaak meer, en het helpt niet als de tweede zin leest als een uitleg van de eerste zin. En dan moet er vervolgens goed gekeken worden. Bijvoorbeeld naar de uitdrukking van de dakloze man. ‘Die man is dus boos’, zegt De Wit. ‘Steek die stekker maar in je reet’ raakt wellicht de juiste emotionele noot, maar voegt dan verder niet zo heel veel toe.

De grappen die eruit springen weten een draai aan de situatie te geven, voegen iets nieuws toe of trekken de actualiteit op verrassende wijze de strip binnen. ‘Het recht van de stekkerste’ heeft het net niet gehaald.

De eerste van de zes winnende strips vindt u hier. De jury bestond uit Peter de Wit (voorzitter) en Corine de Vries, Arno Haijtema, Chris Buur en Mark Moorman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden