Dit Franse metaltrio jaagt een verwoestende geluidsstorm door de concertzaal

Concertrecensie - Neige Morte & Morvigor

Het Franse metaltrio Neige Morte jaagt een verwoestende geluidsstorm door de Utrechtse concertzaal. De progressieve metal van Morvigor blijft live overeind.

De akelige, satanische black metal, die in de jaren tachtig ontstond in Noorwegen, is nog altijd een inspiratiebron voor harde bandjes met veel muzikale ideeën. In podium dB's in Utrecht staan zondag twee bands die elementen uit de black metal verschillend verklanken.

Neige Morte, Morvigor
Heavy
7/1, dB's, Utrecht.

Eind vorig jaar verscheen Tyrant van het Alkmaarse Morvigor: een ambachtelijk gecomponeerde lap progressieve metal, die ook live keurig overeind blijft. De band heeft de songs met de krijsende en gruntende vocalen van zanger Jesse Peetoom tot in de puntjes ingestudeerd en de zware gitaren worden prachtig doorstoken door de huppelende baspartijen van Evio Paauw. Maar ál te ingestudeerd wordt Morvigor beslist niet.

Dat het nog harder en intenser kan, laat daarna het Franse trio Neige Morte horen. De band doet niet aan uiterlijk vertoon en heeft ook meer met de jazznoise van John Zorn dan met black metal als Mayhem of Darkthrone. Wat een verwoestende geluidsstorm jaagt de band door dB's: een ondoordringbaar woud van zagende gitaren, waar de ritmevaste turbodrummer zich doorheen baant. Afgrijselijk hard maar prachtig, want gespeend van elk denkbaar metalcliché. Krijgt u de kans bij een lawaaipodium in de buurt, zoek de band dan op.