Dit deden ze eerder met Beatrix (top vijf van Bea-satire)

De gephotoshopte 'naakte' Beatrix van Lucky TV was niet de eerste satire rond ons staatshoofd dat veel opwinding veroorzaakte. Over smaak valt niet te twisten, maar we zetten de top vijf van Bea-satire nog even op een rij.

Thijs van Soest
Fragment uit het filmpje van Lucky TV Beeld
Fragment uit het filmpje van Lucky TV

1) Teeuwen doet het met de koningin
'Het is toch ongelooflijk hoe mensen tegenwoordig over het koningshuis praten. Tótáál geen respect', begint Hans Teeuwen zijn sketch in de show Industry of Love. Om vervolgens te verhalen over de 'intieme momenten' die hij met Beatrix zou hebben gehad en één van die momenten minutenlang uit te beelden. Tot grote hilariteit van de zaal, en later de even zo geschokte tv-kijkers.

Bekijk de beelden (niet geschikt voor gevoelige en jonge kijkers) hier (vanaf 6'10)

2) Beatrix past zich aan
'Dit was echt respectloos', stelde een Twitteraar. 'Dit ging gevoelsmatig echt te ver', voegde een ander daar aan toe. 'Schandelijk en smakeloos'. Anderen konden er wel om lachen. Het filmpje van Lucky TV met daarin de 'naakte' lichamen van Beatrix en Willem-Alexander is deze tiende januari het gesprek van de dag. Volgens de makers van De Wereld Draait Door, waar het filmpje werd vertoond, 'moet deze vorm van satire kunnen'. 'De filmpjes van Lucky TV zijn bedoeld om een reactie los te maken en blijkbaar zijn we daar dit keer in geslaagd'.

Bekijk de beelden hier terug

3) Moordlustige koningin
In september 2011 leidde een cartoon op een discussiewebsite van de VARA tot veel ophef. Op de afbeelding was de koningin te zien met een schaar in haar hand. Op de voorgrond Wilders met een schaar in zijn borst. Joop-cartoonist Adriaan Soeterbroek reageerde op de plannen van de PVV om de rol van het staatshoofd te beperken tot een 'representatieve en ceremoniële'. Wilders vond de cartoon 'walgelijk'. De VARA liet het beeld van de site verwijderen na aanhoudende bedreigingen aan het adres van medewerkers van de omroep. Inmiddels is het plaatje gewoon weer te zien. De cartoonist tekent ondertussen vrolijk verder, ook nu weer over Beatrix en haar hoofddoek.

4) Allerminst overleden
Ook al minder geslaagd, maar evenwel veel becommentarieerd was de grap van Lucky TV in oktober 2011 over het 'niet overlijden' van Beatrix. In een stemmig filmpje werd gesuggereerd dat het staatshoofd was overleden, maar de goede verstaander hoorde juist de ontkenningen. 'Koningin Beatrix is gisteren vroeg in de middag allerminst overleden', klonk het. Woorden als 'allerminst' gingen aan veel mensen voorbij, waardoor sommigen dachten dat Beatrix écht was overleden. Aanleiding voor het satirisch bedoelde filmpje was een tweet van het account van SBS Shownieuws met de woorden 'Beatrix overleden'. Dit veroorzaakte een golf van opwinding, maar bleek een fout. De woorden waren bedoeld voor het zoekveld, maar werden per ongeluk getweet. Voer voor Lucky TV...

Bekijk de beelden hier

5) Balkenende to the rescue
In 2003 klonk kritiek van toenmalig premier Balkenende op de in zijn ogen toenemende slechte satire over het koninklijk huis. 'Satire bestaat nu eenmaal', besefte de premier. Hij liet blijken de persiflages van koningin Beatrix in het destijds uitgezonden VARA-programma 'Kopspijkers' nog wel eens leuk te vinden. Maar anderen gingen in zijn ogen ergerlijk ver in het acteren van scènes die zich binnen de muren van het paleis zouden afspelen. Balkenende doelde op 'Egoland' van de omroep BNN en het toneelstuk 'Landgenoten, Beatrix spreekt'.

Bekijk het (overigens geflopte) Egoland hier terug

Reactie Beatrix
In 2004 liet eindelijk Beatrix zelf iets los. 'Ik heb geen last van satire', zei ze tijdens haar staatsbezoek aan Thailand tegen journalisten. Er was nu 'genoeg gezegd en gezeurd' over Balkenende en Donner, die het beroep deden op cabaretiers en televisiemakers zich te matigen met satire. 'Ik heb last van ú', zei ze vervolgens. Waarop Willem-Alexander rap toevoegde: 'Wij mogen ook grappen maken'.

Bekijk hieronder nog fragmenten van de TV Kantine, Kopspijkers en Hans Teeuwen.

Hans Teeuwen Beeld
Hans Teeuwen
Tekening Joop.nl Beeld
Tekening Joop.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden