Disneys Oswald duikt op in Brits archief

Net op tijd voor het kerstseizoen komt Disney met een release van een onlangs teruggevonden kerstfilmpje uit 1928. De hoofdrol in het filmpje, dat de titel Sleigh Bells (Sledebellen) heeft, is voor Oswald the Lucky Rabbit, het eerste cartoonfiguurtje van Walt Disney.

Yannick Verberckmoes
null Beeld x
Beeld x

Een onderzoeker ontdekte de filmspoel van de cartoon in het archief van het British Film Institute (BFI). De film is ondertussen gerestaureerd door de Walt Disney Animation Studios. Op het filmfestival van het BFI volgende maand krijgt Sleigh Bells een nieuwe 'wereldpremière'.

Het filmpje duurt zes minuten, en is animatie-historisch interessant omdat het een typisch werkje is uit de vroege Disneyjaren: fantasierijk, kinderlijk-surrealistisch en vrolijk, maar vooral wat betreft timing nog wat onbeholpen en chaotisch geanimeerd. In de jaren daarna zou Disney zijn animatie in hoog tempo naar een hoger plan tillen - het avondvullende Snow White and the Seven Dwarfs is van nog geen tien jaar later.

'Sleigh Bells toont veel van Walt Disneys levendigheid en verbeeldingskracht', zegt Robin Baker, BFI's hoofdcurator aan de Britse krant The Guardian. 'Door de restauratie van deze cartoon kan een jonger publiek ermee kennis maken. En dat 87 jaar nadat het origineel voor het eerst uitkwam.'

Faillessement

Dat de film alsnog gevonden is - in een archief dat een miljoen items telt - is een groot toeval. Sleigh Bells kwam in 1981 in het filmarchief van het BFI terecht, na het faillissement van een filmlaboratorium in de Londense wijk Soho. Op de doos waar de cartoonfilm in zat stond het jaartal 1931, waardoor niemand kon vermoeden dat de enige nog bestaande filmspoel van Sleigh Bells (uit 1928) erin verborgen lag.

Walt Disney creëerde Oswald the Lucky Rabbit samen met collega Ub Iwerks in 1927. Met hem zou Disney het jaar erop ook Mickey Mouse bedenken, nadat een concurrent er met de rechten op Oswald vandoor was gegaan. Dat Mickey en Oswald van dezelfde geestelijke vaders komen is goed te zien. Wie de oren van Oswald korter maakt, komt bijna uit bij Mickey. Hoewel Mickey Mouse eerder al verscheen in twee films, maakte hij in 1928 zijn grote doorbraak in Steamboat Willie, Disneys eerste geluidsfilm.

Sinds 2010 duikt Oswald the Lucky Rabbit opnieuw op in Disneyproducties. De eerste daarvan was in Epic Mickey, een videospel met Mickey Mouse. In de plot van de videogame wordt onder meer gezinspeeld op Oswalds jaloezie op het succes van Mickey.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden