TV-recensie Julien Althuisius

‘Dirty vegan’ laat zien dat veganistisch eten lekker en sexy is. En dat doet apostel Matthew Pritchard nogal luidruchtig

Het is al lang geen geheim meer dat minder vlees eten beter is voor onze gezondheid en onze planeet. Het is ook heel makkelijk. Afgelopen week nog publiceerde deze krant een ranglijst met de lekkerste vegaburgers. Menig gezin prikt tegenwoordig heel bewust met enige regelmaat in een eitje of stukje vis of tofu. Maar dan heb je nog de veganisten. Zij eten of gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Geen ei, geen zuivel, geen vis, geen vlees.

Omdat veganistisch eten een nogal saai, smakeloos imago heeft kwam Matthew Pritchard - presentator, duursporter, kok en voormalig voorman van het waaghalzenprogramma Dirty Sanchez - met een nieuw televisieformat: Dirty Vegan. In de vierdelige BBC-serie wil Pritchard laten zien dat veganistisch koken heel lekker en sexy kan zijn.

In de eerste aflevering, vorige week donderdag op NPO 3, kookte de tot in zijn oorschelpen getatoeëerde Pritchard voor een dames-rugbyteam. ‘Wat eten jullie?’, vroeg Pritchard aan de aanvoerder van het team. ‘Veel kip, eieren, vis’, antwoordde ze. Pritchard zuchtte, alsof ze had gezegd dat ze elke dag pizza’s en slagroomijs aten. ‘That’s not vegan’, zei hij teleurgesteld.

De kok ging vervolgens op zoek naar ingrediënten voor een veganistische topsportmaaltijd. Hij bezocht een laboratorium om de ideale vleesvervanger te vinden en toog daarna naar een groenteboer die biologische groenten verbouwde. ‘Veel mensen hebben een slechte herinnering aan groente’, zei Pritchard terwijl hij een hap van een knapperige, sappige paprika nam. Daarna stak hij een tomaat in zijn mond. Hij deed zijn ogen dicht en gooide zijn hoofd achterover. ‘Ik ben in de hemel’, zei hij, waaraan hij toevoegde: ‘Ik ben in de veganhemel.’

Leuk voor je. Maar waarom nou weer de veganhemel? Groenten en fruit behoren toch niet exclusief toe aan het vegandieet? Als het nou een smakelijk krokant gebakken stukje tofu was geweest, oké. Maar tomaten zijn van iedereen. Dat is in een notendop ook een beetje het probleem van het veganevangelie. Er zijn net iets te veel veganisten die doen alsof hun levensstijl de enige weg is naar een gezond leven in harmonie met de natuur. Vaak doen ze daar – en daarin is de schreeuwende apostel Matthew Pritchard geen uitzondering – ook nogal luidruchtig over.

Matthew Pritchard maakt veganistische chocoladecupcakes. Beeld Still uit ‘Dirty Vegan’

Die fundamentalistische houding doet af aan de verder alleen maar toe te juichen boodschap: kijk, zo lekker kan veganistisch eten zijn – en het is ook helemaal niet moeilijk. Dat bleek ook in de tweede aflevering, donderdagavond op televisie. Daarin had Pritchard de opdracht veganistische gebakjes te maken. Eerst proefde hij bij een vegan banketbakker wat taartjes. Dat beviel. ‘Ik zou dit over mijn tepels kunnen wrijven.’ Vervolgens gebruikte Pritchard in plaats van eieren, boter en melk onder andere kikkererwtenvocht, raapzaadolie en wijnsteenpoeder om aardbeienpavlova’s en chocoladecupcakes te bakken. Ze zagen er fantastisch uit en voldeden, volgens de strenge, deskundige jury, ook in smaak aan de gouden standaard. Helemaal ramvol suiker en gluten. Maar ja, wel vegan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden