Klassiek

Dirigent Paavo Järvi laat Tsjaikovski zacht lyrisch én uitbundig klinken ★★★★☆

Maartje Stokkers
null Beeld

Nieuwe luistervreugde van dirigent Paavo Järvi en zijn Tonhalle-Orchester Zürich: de Tweede en Vierde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

De Tweede symfonie is bijgenaamd ‘De Klein-Russische’, waarmee verwezen wordt naar de Oekraïense volksliederen die Tsjaikovski erin heeft verwerkt. Helder hout zingt in het mars-achtige tweede deel. In deel drie slaagt Järvi erin om het dikbuikige orkest in het hupse ritme te laten dansen. De Zwitsers klinken vervolgens warm en majestueus zingend aan het begin van de finale. Vervolgens hoor je het volksliedje De kraanvogel in vele gedaanten en variaties. Järvi bewaakt de zachte lyriek maar laat ook ruimte voor uitbundigheid.

In de Vierde symfonie openen scherpe trompetten de deur naar de balzaal waar een wanhopig klinkende wals wordt gedanst. In het tweede deel is het alsof de cello’s de melancholieke hobo inademen. Järvi speelt geraffineerd met tempowisselingen. In de finale spuwen violen vuurpijlen uit en bekrachtigt kloek koper het onvermijdelijk aankloppende lot.

Tonhalle-Orchester Zürich

Tsjaikovski 2 & 4

Klassiek

★★★★☆

Alpha

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden