RecensieMuziek

Dirigent Giancarlo Andretta laat Verdi’s muzikale bravoure voorbeeldig tot zijn recht komen ★★★☆☆

Vooral het gloeiende geluid van mezzosopraan Iris van Wijnen klinkt volmaakt.

Guido van Oorschot
Mezzosopraan Iris van Wijnen Beeld Maurice Lammerts van Bueren
Mezzosopraan Iris van WijnenBeeld Maurice Lammerts van Bueren

Giuseppe Verdi: Nabucco. Solisten, Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Giancarlo Andretta. 13/4, Concertgebouw, Amsterdam. Terugluisteren via nporadio4.nl.

Zo’n beroemd Slavenkoor, en dan zo zelden in z’n oorspronkelijke setting te horen. Oren op scherp dus, in de NTR ZaterdagMatinee, als het zestigkoppige Groot Omroepkoor het Va, pensiero inzet uit Verdi’s opera Nabucco. Zweef, gedachte, op gouden vleugels, naar mijn land zo lieflijk en verloren. Vaak nodigen de noten uit tot inhaken en meedeinen. Maar in het Concertgebouw, onder de Italiaanse dirigent Giancarlo Andretta, bezingt het Joodse volk in ­Babylonische gevangenschap zijn heimwee met spankracht en schwung.

Zo willen we hem horen, de 29-jarige Verdi, die zichzelf in 1842 met Nabucco lanceert naar roem. Hooguit jammer dat er nog zó veel meesterwerken zouden volgen, dat Nabucco in zijn oeuvre is verbleekt. Benieuwd hoe regisseur Andreas Homoki de schetsmatige karakters en taferelen komend seizoen bij De Nationale Opera op toneel zet.

Intussen licht dirigent Andretta ­Verdi’s muzikale bravoure voorbeeldig uit. Prachtig , die stralenkrans van zes cello’s rond een priestergebed. Fijn ook, de strakke ritmes en stuiterstokken die de muziek vaart geven. Maar luide maten worden snel opdringerig en blikkerig blijft het tsjingboem van bekkens, trom en piccolo.

De Assyrische koning Nebukadnezar (Nabucco) komt soms mild, soms opgepompt uit de keel van bariton Franco Vassallo. De expansieve ­sopraanstem van Tatiana Serjan geeft aan zijn dochter Abigaille een hysterisch trekje. Nabucco’s andere dochter, Fenena, boft dan weer met de Nederlandse mezzo Iris van Wijnen. Op weg naar haar executie klopt alles: een vrouw die zich verheugt op de dood, een zangeres die haar gloeiende geluid ritmisch volmaakt uitspreidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden