Directeur Weijsters weg bij museum Het Valkhof na conflict over koers en verbouwing

Arend-Jan Weijsters vertrekt als directeur van het Valkhof museum in Nijmegen. Het museum en Weijsters gaan in onderling overleg uit elkaar, zo is bekendgemaakt.

Een medewerkers Het Valkhof in het museum.Beeld anp

Weijsters zat al sinds eind 2016 thuis na een hoogoplopend conflict met de raad van toezicht over de koers van het museum en een geplande verbouwing van 8 miljoen euro. Weijsters zegde het vertrouwen in de raad op; daarop werd hij zelf geschorst. Weijsters was toen pas een jaar in dienst.

Uit twee eerder dit jaar gepresenteerde onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van interim-directeur Jan van Laarhoven blijkt dat Het Valkhof er in alle opzichten slecht voor staat: het is financieel niet gezond, mist visie en is onvoldoende zichtbaar. Vier van de laatste vijf jaar zijn afgesloten met forse verliezen, het eigen vermogen is meer dan gehalveerd.

Het Valkhof heeft al jaren geen aansprekende tentoonstellingen gehad. Het museum speelt een bijrol in het culturele klimaat van Nijmegen. De vaste opstelling is verouderd.

Volgens de onderzoekers hebben beide partijen schuld aan de bestuurlijke chaos die eind 2016 ontstond. Weijsters wordt verweten dat hij cruciale informatie heeft afgeschermd voor de raad van toezicht en de organisatie niet op de orde heeft gekregen. In het conflict met de raad zocht hij geen toenadering maar juist de confrontatie. De raad op zijn beurt heeft er niet dicht genoeg op gezeten. Ook alle leden van de oude raad van toezicht zijn inmiddels afgetreden.

Meer dan andere musea drijft Het Valkhof voornamelijk op subsidies (90 procent) van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. Aanstaande maandag is in het museum een debat over de toekomst van Het Valkhof.

Exterieur van Het Valkhof.Beeld anp

Meer lezen?

Museum Het Valkhof Nijmegen financieel en cultureel in grote problemen
Museum Het Valkhof in Nijmegen staat er in alle opzichten slecht voor: het is financieel niet gezond, mist visie en is onvoldoende zichtbaar, zowel binnen de stad als daarbuiten. Dat zijn de harde conclusies uit twee onderzoeken naar de bestuurlijke chaos bij Het Valkhof die woensdag zijn gepresenteerd. Lees hier het hele artikel.

Laatste ronde dreigt voor Museum Het Valkhof
Lees hier een reconstructie van dalende bezoekersaantallen en opstapelende tekorten. (+)

Ruzie rond museum Het Valkhof totaal geëscaleerd
De raad van toezicht benoemde vrijdag Jan van Laarhoven tot interim-directeur van het museum. Dat is tegen de wil van het voltallige personeel dat achter de geschorste directeur Arend-Jan Weijsters blijft staan. Daarmee is de patstelling rond het Valkhof compleet. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden