Directeur van Stedelijk tuimelt uit kunst-top 10

De nieuwe directeur van het Stedelijk Museum, Beatrix Ruf, staat hoog in de Power 100 van ArtReview - zij het op een minder prominente plaats dan vorig jaar.

Karolien Knols
Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum Beeld anp
Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk MuseumBeeld anp

In de gisteren gepubliceerde lijst van honderd invloedrijkste personen in de kunstwereld zakte de Duitse tien plaatsen: van 7 naar 17. Vorig jaar was zij nog directeur van Kunsthalle Zürich.

Twee goede bekenden van Ruf zijn ook te vinden in de lijst. Iets lager, op nummer 22, staat Maja Hoffmann, mecenas en oprichter van het LUMA Arts Centre in Arles, waarvan Ruf artistiek adviseur is. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een trainingsprogramma dat tentoonstellingsmakers toegang verschaft tot particuliere kunstcollecties, zoals die van de Zwitserse uitgever en verzamelaar Michael Ringier. Hij staat op nummer 59. Ruf is al twintig jaar zijn adviseur.

Meeste invloed

De ArtReview Power 100 verschijnt sinds 2002 jaarlijks, en geeft zicht op de personen met de meeste invloed op wat er aan hedendaagse kunst wordt gemaakt en getoond - internationaal. Althans, volgens de 26-koppige jury die de lijst samenstelt. Op de lijst staan museumdirecteuren, verzamelaars, curatoren, galeristen en kunstenaars.

De ranglijst wordt dit jaar aangevoerd door Nicholas Serota, directeur van Tate in Londen. Hij verdient die plaats omdat Tate sinds de opening van Tate Modern internationaal de toon zet in de hedendaagse beeldende kunst, een van de best bezochte musea ter wereld is, en samewerkingsverbanden sloot met musea, 'van Sidney tot Seoul, en van Berlijn tot Oman'.

In de top 10 staat naast Tate nog één museumbaas: die van MoMA in New York. Verder gaat het om kunstenaars - Marina Abramovic, Jeff Koons en Cindy Sherman - en grote galeristen. David Zwirner en Iwan Wirth staan net als vorig jaar op nummer 2 en 3. Larry Gagosian zakte van plek 4 naar 8.

Negatieve publiciteit

Opvallend is de verdwijning van Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khlalifa Al-Thani uit de top 10. Vorig jaar was zij nummer 1, dit jaar staat ze op 13. ArtReview wijt dat niet alleen aan het feit dat ze minder uitgaf aan kunst, maar oppert dat de negatieve publiciteit rond het WK voetbal in 2022 in Qatar haar positie in de kunstwereld geen goed heeft gedaan.

Ondanks de globalisering van de kunstwereld valt ook op hoe dominant het Westen nog steeds is voor de jury - en hoe afwezig de Chinese kunstwereld. Na de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei (15) komen we andere landgenoten pas tegen in de onderste regionen van de lijst.

De hoogste 'Nederlander' is, na Ruf, de in Amsterdam woonachtige Amerikaanse regisseur Steve McQueen, die dit jaar een Oscar won voor zijn film 12 years a slave. De Brit Charles Esche ten slotte, directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, dankt zijn plaats 87 aan het curatorschap van de São Paolo Biënnale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden