NieuwsPower 100

Directeur MoMA heeft meeste power in de kunst

Glenn D. Lowry, directeur van het Museum of Modern Art in New York, staat bovenaan de Power 100 van ArtReview. Jaarlijks maakt het internationale kunsttijdschrift een ranglijst van de invloedrijkste honderd kunstenaars, verzamelaars, galeriehouders, curatoren en museumdirecteuren.

Anna van Leeuwen
Glenn D. Lowry, directeur van het Museum of Modern Art in New York. Beeld Peter Ross
Glenn D. Lowry, directeur van het Museum of Modern Art in New York.Beeld Peter Ross

Drie kunstenaars kwamen in de top-10 terecht: Nan Goldin, Hito Steyerl en Yayoi Kusama, kennelijk zijn het volgens ArtReview niet meer de mannelijke kunstenaars die de dienst uitmaken.

Lowry runt het MoMA al vanaf 1995 en is sinds de eerste Power 100 (uit 2002) hoog in de lijst te vinden. In 2004 en 2009 schopte hij het tot de tweede plaats. Wat hem dit jaar opperkunstbobo maakt is de veelbesproken nieuwe ‘inclusieve’ collectie-opstelling in het MoMA. Die biedt meer ruimte aan niet-westerse kunst en kunst gemaakt door vrouwen.

Nan Goldin staat op de tweede plek, de Amerikaanse fotograaf voerde dit jaar succesvol actie tegen de giften van de Amerikaanse familie Sackler, die haar fortuin verdiende met zeer verslavende pijnstillers. De National Portrait Gallery in Londen besloot naar aanleiding van Goldins protest (ze dreigde haar medewerking aan een grote solotentoonstelling stop te zetten) een gift van 1,2 miljoen euro te weigeren.

Ook anderen die kritiek leveren op de machtsverhoudingen binnen de kunst belandden hoog in de lijst. Zo staan econoom Felwine Sarr en kunsthistoricus Bénédicte Savoy samen op de zesde plaats. Zij schreven eind 2018 een advies aan Emmanuel Macron, waarin zij adviseerden over de teruggave van Afrikaans erfgoed uit Franse musea. Prompt beloofde de Franse president om 26 museumstukken naar Benin te retourneren. Ook actiegroep ‘Decolonize This Place’ kwam als nieuwkomer hoog op de lijst, op de 19de plek. Deze groep speelde een belangrijke rol in een kunstenaarsboycot van de New Yorkse Whitney Biennale, die leidde tot het vertrek van museumbestuurder en wapenfabrikant Warren Kanders.

Volgens de lijst heeft deze actiegroep momenteel meer macht dan bijvoorbeeld Larry Gagosian (plek 27) die een wereldwijd galerie-imperium van zeventien galeries bestiert. De belangrijkste galerie is volgens ArtReview Hauser & Wirth, gerund door het Zwitserse echtpaar Iwan en Manuela Wirth (plek 3). De hoogst genoteerde verzamelaar is mode-ontwerpster Miucci Prada (plek 11), zij is oprichter van museum Fondazione Prada in Milaan. Opvallende nieuwkomer in de lijst is de immens populaire anonieme Britse straatkunstenaar Banksy. Hij is een buitenbeentje binnen de kunstwereld – voor grote internationale tentoonstellingen wordt hij niet uitgenodigd – toch maakt hij zijn entree op nummer 14.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden