Directeur is het even kwijt in tragikomedie over het Rijks

Een film over de renovatie van het Rijksmuseum geeft een ontluisterend beeld. Minister Plasterk: ‘Krankjorum.’..

Van onze verslaggever Harmen Bockma

Pijnlijkste moment in The New Rijksmuseum: directeur Ronald de Leeuw die aan de documentairemaakster vraagt of zij weet wat de laatste prognose is voor de heropening van het museum. Zelf is hij het even helemaal kwijt, na het zoveelste uitstel. Gelachen worden kon er zaterdag ook, tijdens de première van de film van Oeke Hoogendijk. Bijvoorbeeld als het bordje bij de inmiddels beruchte onderdoorgang voor fietsers in beeld komt: ‘Gesloten tot uiterlijk 1 januari 2008’.

Dat was ook wat Hoogendijk dacht, toen ze in 2003 begon aan The New Rijksmuseum. De film zou vier jaar later in première gaan bij de heropening, en een beeld geven van een Hollands grand projet. Het enthousiasme van de medewerkers zit nog steeds in de film, die echter een tweede laag heeft gekregen: de ontluisterende strijd en het gebrek aan samenwerking tussen stadsdeel Oud-Zuid, museum, architecten en rijksoverheid, die ertoe heeft geleid dat het Rijksmuseum op zijn vroegst in 2013 wordt heropend.

Al in het begin wordt duidelijk dat de lobby van de Fietsersbond, die zich keert tegen idee om de onderdoorgang te sluiten, een stuk sterker is dan die van het museum. Het kost maanden om een nieuw plan te maken. Hoogendijk filmt de gespannen kijkende medewerkers van BAM als die als enig overgebleven aannemer zijn vraagprijs bekend maakt: 220 miljoen euro, zo’n 90 miljoen euro meer dan beschikbaar. ‘Hier zijn wij niet blij mee’, zegt de projectleider van de renovatie met gevoel voor understatement. Nieuw uitstel was het gevolg.

Minister Plasterk van Cultuur, een van de hoofdrolspelers in het drama met tragikomische trekken, is aanwezig bij de première. ‘Prachtig gemaakt’, vindt hij. ‘Krankjorum dat het zo gelopen is. Had nou niemand zijn poot stijf kunnen houden bij de discussie over dat fietstunneltje, vraag ik me af.’

De première komt op een voor het Rijksmuseum hoopgevend moment. De renovatie is afgelopen week hervat. Oeke Hoogendijk gaat net zolang door met haar grand projet tot het museum echt wordt heropend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden