Directeur CPNB vertrekt naar Instituut voor Beeld en Geluid

Eppo van Nispen tot Sevenaer verruilt zijn functie als directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) voor die van baas van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Hij treedt op 1 februari aan in Hilversum.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Eppo van Nispen tot Sevenaer Beeld anp
Eppo van Nispen tot SevenaerBeeld anp

'Hier komen voor mij alle zaken samen waar ik in mijn werkende leven mee te maken heb gehad. Tekst, beeld en geluid. Verhalen maken in alle vormen. Een instituut met een rijke collectie en een aantal grote uitdagingen voor de boeg', aldus de 53-jarige Van Nispen dinsdag in een verklaring voor zijn vertrek bij de boekenpromotor.

Van Nispen begon medio 2010 bij de CPNB, die hem wilde om zijn creativiteit en vernieuwingsdrang. Onder zijn leiding werd het Boekenweekgeschenk als e-boek uitgegeven. Daarnaast werden zo goed als alle bestaande campagnes succesvol vernieuwd en nieuwe campagnes, zoals de Poëzieweek, de Literatour en de Boekenweek voor jongeren gelanceerd. Ook was Van Nispen de drijvende kracht achter initiatieven als de Leescoalitie en Jaar van het Boek.

Ik, Robot

Het recentste vernieuwende experiment was dat waarbij auteur Ronald Giphart een verhaal schreef samen met een robot, om dat toe te voegen aan de sciencefictionbundel Ik, Robot, die de Amerikaanse schrijver en biochemicus Asimov tussen 1940 en 1950 publiceerde. Dit gebeurde in het kader van Nederland Leest, de jaarlijkse campagne om iedereen aan hetzelfde boek te krijgen en er gesprekken over te voeren.

CPNB-bestuursvoorzitter Geneviève Waldmann ziet Van Nispen dan ook met lede ogen vertrekken: 'Hij zette bij zijn aantreden deuren en ramen van de CPNB wijd open en heeft de organisatie met tomeloze energie en aanstekelijk enthousiasme een breder draagvlak gegeven.'

'In de literatuur wordt het onderscheid tussen 'mannen'- en 'vrouwenboeken' nog gemaakt', schrijft Jet Steinz in haar wekelijkse analsye van de CPNB 60.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden