Dionysisch

Wat zijn dit voor vragen? De keuzen van rapper Dio (26)

Nee tegen drank is nee tegen zijn vrienden. En zonder zijn vrienden kan Dio niet, zijn 'urban tribe', met wie hij naar verluidt een feestje kan maken of breken.

Beeld Frank Ruiter

Vijf minuten voor de spiegel of een uur?

'Poeh, dat verschilt echt per dag. Soms kan ik er een half uur over doen de juiste outfit te vinden, soms ga ik het huis uit zonder in de spiegel te kijken. Ik ben niet echt ijdel, ik wil me vooral lekker voelen in mijn kleding. Soms keer ik om naar huis omdat mijn outfit me niet lekker zit, dat gaat dan niet zozeer om hoe ik eruit zie.


'Ik ben meer op mijn kleding gaan letten sinds ik bekend ben. Ik schroom niet veel geld te betalen voor kwalitatief goede kleding. Ik kan makkelijk 1.000 euro uitgeven aan drie goede items. Ik ben opgegroeid met het idee dat je twee dagen achter elkaar dezelfde kleding kunt dragen. Maar naarmate je ouder wordt, is dat not done, al helemaal als je een publiek figuur bent.'

CV

1988 Geboren op 31 mei in het AMC in Amsterdam als Diorno Dylyano Braaf

2004 -2006 Vormt samen met Darryl het rapduo Dubbel D. Krijgt op zijn 16de een platencontract aangeboden van TopNotch. Dio is nog minderjarig, maar zijn moeder weigert het contract te ondertekenen.

2007 Breekt commercieel door met het nummer Dom, Lomp & Famous, dat hij samen met The Opposites en Willie Wartaal maakt.

2008 Maakt met The Partysquad, Sef, Sjaak & Reverse het nummer Stuk. Tekent bij TopNotch en brengt de plaat Rock & Roll uit, met de hit Tijdmachine.

2009 Wordt na Dennis van Leeuwen, de gitarist van Kane, door Esquire uitgeroepen tot best geklede man

2012 Album Benjamin Braafs Festival

2014 Single Radio en gelijknamige EP

Manuel Broekman of Géza Weisz?

'Ja, dat is dan Géza Weisz (acteur, zoon van regisseur Frans Weisz, red.). Géza en ik zijn echt beste, beste vrienden. Hij kwam zo'n zes jaar geleden naar een optreden van mij kijken. Ik zong daar het nummer Papa, over mijn vader, en na afloop kwam hij naar me toe om te zeggen dat hij dat zo mooi vond. We hadden meteen een klik en sindsdien zijn we eigenlijk elke dag samen. Haha, ik vertel het alsof ik net mijn nieuwe vriendinnetje heb leren kennen.


'De vriendengroep die ik met Manuel (acteur, red.), Halina (Reijn, red.), Carice (van Houten, red.) enzovoorts vorm, wordt de urban tribe genoemd. Die naam hebben we ooit zelf voor de grap bedacht. Nu schrijven sommige bladen dat wij bij een feestje moeten zijn om het tot succes te maken. Ik zie dat niet zo, het zou arrogant zijn dat te denken.'

Op eigen houtje of met behulp van anderen?

'Met behulp van anderen, niet omdat ik dat als hulp zie, maar ik denk dat wanneer twee mensen samenspannen of tegen elkaar opboksen, ze altijd het beste uit de ander halen.


'Ik vind het ook minder leuk om alleen te werken. Ik werk op dit moment veel in mijn eentje, maar om elke dag weer de motivatie te vinden om alleen al naar de studio te gaan... Er is niemand die zegt dat je moet gaan, er is niemand met wie je hebt afgesproken en als je dan eenmaal in de studio bent, moet je ook nog de mentale strijd met jezelf aangaan om er het beste nummer van te maken dat je ooit hebt gemaakt. En hoe weet je dat het beter is dan het voorgaande, als je geen klankbord hebt? In je eentje is én niet leuk én saai.'

Moeilijk opvoedbaar of niet opgevoed?

'Ik vind niet dat ik moeilijk opvoedbaar was, ik denk alleen dat ik meer aandacht nodig had dan andere kinderen. Ik was altijd al een lolbroek, een gangmaker, een entertainer, ik wilde kinderen aan het lachen maken en in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik vind dat ik ten onrechte naar een ZMOK-school (school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen, red.) ben gestuurd. Ik was de grootste aandachtstrekker, dus was het het makkelijkst mij van school af te gooien - dan was er weer een bepaalde rust in de klas. In mijn ogen is zo'n ZMOK-school een systeem dat totaal niet werkt. Er zitten allemaal jongeren bij elkaar die al door de kleinste dingetjes worden opgehitst. Dat is alleen maar olie op het vuur gooien.


'Maar aan de opvoeding van mijn moeder lag het ook niet. Ik ben zeer goed opgevoed, anders was ik ook niet gekomen waar ik nu was. Mijn vader vertrok toen ik 1 of 2 jaar oud was, ik heb hem nooit meer gezien. Hij heeft een tijdlang in de gevangenis gezeten, inmiddels is hij weer vrij, maar nu zit hij geloof ik in een opvangtehuis. Hij heeft de afgelopen tijd wat pogingen gedaan contact te zoeken, maar daar zat ik niet op te wachten. Ik wil eerst mijn eigen leven op de rit hebben, voordat ik andere moeilijkheden aanga.'

Tijdmachine of leven in het nu?

'Leven in het nu. Ik ben iemand die aanvankelijk vaak spijt heeft van bepaalde dingen of van keuzen die ik heb gemaakt. Maar uiteindelijk ben ik toch blij dat ze zijn gebeurd omdat ik er een beter persoon van ben geworden. Je leert van je littekens zeggen ze, toch?


'Soms vraag ik me af of ik niet beter had moeten zijn voor sommige meisjes, of bij bepaalde meisjes had moeten blijven. Bij mijn laatste ex-vriendin bijvoorbeeld, klopte eigenlijk alles. Mijn relatie was goed, ik wil het niet perfect noemen, maar ik had niets te klagen. Zij ook niet. Toch dacht ik: misschien zijn we te jong, we woonden al samen en ik zag eigenlijk al voor me hoe het de rest van mijn leven zou zijn. Ik vroeg me af: wil ik dit, of wil ik nog voor de volle honderd procent van mijn artiestzijn genieten en van de momenten dat ik totaal geen verantwoording hoef af te leggen? Het was een van de moeilijkste keuzen die ik ooit heb gemaakt, maar uiteindelijk zijn we er alletwee cool mee, dat durf ik nu wel te zeggen.

Rock & Roll of Benjamin Braaf?

'Ik moet zeggen: Rock & Roll. De manier waarop dat album is gemaakt, was veel losser dan bij het maken van mijn tweede plaat, Benjamin Braafs Festival.


'Als ik deze vraag persoonlijk bekijk, ben ik nog steeds meer rock 'n' roll dan dat ik braaf ben. Het is nog steeds: let's go, wat heb ik te verliezen? Maar er is wel meer wijsheid bijgekomen met de jaren. Ik hoef niet meer vijf dagen per week uit, wat win ik ermee? Maar de keren dat ik ga, twee à drie keer per week, ga ik wel tot het gaatje. Uitgaan is mijn wereldje, dat kan ik moeilijk ontkennen.'

Wodka of een lijntje coke?

'Wodka. Ik doe niet aan cocaïne. Of het klopt dat ik een tijdje niet meer dronk omdat ik dacht dat ik alcoholist was? Ja. Ik weet niet wat de ware definitie van een alcoholist is, maar als je van donderdag tot en met zondag naar de klote gaat, heel veel drinkt, dingen begint te vergeten en eigenlijk geen nee kunt zeggen als iemand je een drankje aanbiedt, is dat in mijn ogen alcoholisme.


'Gelukkig kan ik inmiddels zeggen dat ik geen alcoholist ben, maar gewoon van een feestje hou. Soms zijn de evenementen zich zo aan het opstapelen of voel ik me zo schuldig dat ik denk: nú moet ik stoppen. Drie uur later biedt iemand me een wijntje aan en zeg ik meteen ja. Dan denk ik: fok, ik ben gewoon wéér aan het drinken. Maar het is zo moeilijk met mijn vrienden en het wereldje waarin ik zit. Als ik nee zeg tegen drank, zeg ik nee tegen een bepaalde lifestyle.'

Pop of hiphop?

'Toevallig zeg ik in het nummer Ich Don't Care van mijn nieuwe EP Radio: 'Ik ben te pop voor hiphop en te hiphop voor pop.' In het begin heb ik vanuit de hiphopscene de nodige bullshit over me heen gekregen. Ik zou niet echt en niet credible zijn, whatever. Ik zie het juist als een kwaliteit als je muziek kunt maken voor de massa, dat kan niet iedereen. Uiteindelijk heeft de hiphopscene me wel geaccepteerd. Als ik nu een nummer uitbreng, denken ze: o ja, dat is gewoon wat hij doet.'

Willy of Twan?

'Ah, dat is echt een moeilijke... The Opposites hebben me super gesteund in mijn carrière, maar Twan heeft het meeste voor me gedaan. Die heeft mijn hele eerste album geproduceerd, hij heeft megaveel tijd aan me gespendeerd en me de kneepjes van het vak geleerd.


'Maar ik hou van allebei evenveel en ik zou bijna zeggen dat mijn contact met Willem op dit moment nog beter is dan met Twan. Ik kijk op dit moment op tegen Willem. Hij is zó'n gedisciplineerde jongen. We gingen vroeger altijd tot het gaatje en nu is-ie gewoon helemaal zen. Hij heeft zijn zaken goed op orde, kickbokst, drinkt zelden, heeft net een kind gekregen. Hij heeft echt de goede stap gemaakt van een raggast naar een slimme man.


'Uiteindelijk is die discipline ook wat ik wil, maar ik wil nu nog even gekke dingen doen.'


Dio's nieuwe EP Radio, waarop hij zijn liefdesverdriet bezingt, is nu te koop in de iTunesstore en te beluisteren op Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.