Dik, maar héérlijk dik

Hanneke de Klerck, coördinator van Sir Edmund, zou willen dat iedereen merkt hoe Michel Faber je meesleept in het vreemde universum van 'Het boek van wonderlijke nieuwe dingen'.

Hanneke de Klerck
Michel Faber. Beeld Getty Images
Michel Faber.Beeld Getty Images

Het is een boek dat iets afschrikwekkends heeft, met die makkelijk als pretentieus op te vatten titel: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen. Dik is het ook, moedeloosmakend dik - 637 pagina's in de Nederlandse vertaling. En waarover het gaat? Het is vast niet voor niets dat de uitgever zich op de flaptekst beperkt tot fragmenten uit recensies. Want dit is het verhaal: jonge zendeling brengt aliens op een verre planeet het woord Gods.

Maar de schrijver van dit boek van wonderlijke nieuwe dingen is Michel Faber, de schrijver ook van de veelgeprezen beststeller Lelieblank, scharlakenrood en van Under the skin, dat is verfilmd met Scarlett Johansson in de hoofdrol. Een schrijver van wie iedereen die om kinderachtige redenen (als-iedereen-het-leest-hoef-ik-even-niet) of andere misverstanden nooit aan hem was toegekomen, onmiddellijk iets moet inhalen. Weet ik nu.

null Beeld .
Beeld .

Vakantieboek

Dat boek van wonderlijke nieuwe dingen (de titel slaat op de bijbel, blijkt) is het ideale vakantieboek. Dik, maar héérlijk dik, precies wat je voor vakantie nodig hebt. Je neemt het vliegtuig, begint te lezen, en kijkt pas weer op als in Malaga iedereen al in het gangpad zijn handbagage staat uit te laden. Want wat een verteller is die Faber (ja, u las hem al, maar ik was er nog niet aan toe gekomen) en wat ongelooflijk knap hoe hij je meevoert in een verhaal dat onaantrekkelijk blijft klinken als je het samenvat. Maar het is meeslepend, het verhaal van de verbluffend eenvoudige kerstening van de Oasiërs, met die perfect uitgedachte buitenaardse wereld waarvan je steeds meer details wilt leren kennen, een wereld die vreemd is en grappig en verontrustend en die de zendeling zozeer opslurpt, dat hij in zijn zucht contact te maken met zijn nieuwe gemeente het contact met zijn vrouw, die op aarde is achtergebleven, dreigt te vergeten. In de berichten die die twee elkaar sturen vertelt Faber ook nog een prachtig liefdesverhaal, over missen en misverstanden, over miscommunicatie en de verwijdering tussen twee mensen die wel degelijk veel van elkaar houden.

Of het goed of slecht afloopt mag de lezer zelf uitmaken.

Hanneke de Klerck neemt mee

1 Michel Faber- Lelieblank, scharlakenrood (en Under the Skin)

Vanzelfsprekend.

2 Inge Schilperoord - Muidhond

Forensisch psycholoog verdiepte zich in pedoseksueel. Door iedereen aangeraden.

3 David Vann - Aquarium

Nog zo'n schrijver waar ik al lang aan had moeten beginnen.

4 Oliver Sacks - On the Move - A Life

Autobiografie van de auteur van heel fijne boeken over aandoeningen.

5 Nicolien Mizee - De halfbroer

Omdat de eerste pagina al zo eigen is dat je meteen verder wilt lezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden