Update

DigiNotar-debat: Donner wil 'ethische hackers' inschakelen

Het kabinet gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid vragen de DigiNotar-affaire en het verdere internetverkeer met de overheid bekijken. Verder wordt gedacht aan inschakelen van hackers, internetinbrekers, maar die moeten volgens minister Donner wel ethisch zijn. Dat bleek vannacht tijdens een debat over internetveiligheid bij de overheid.

In juni van dit jaar werd ingebroken op de servers van DigiNotar.Beeld AP

Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken bestreed dat de overheid heeft getalmd in de zaak. Zij heeft in 3 uur spijkers met koppen geslagen in de DigiNotar-affaire. 'Ik weet niet hoe het sneller had gekund', aldus de minister.

Geen absolute garantie
Op vrijdag 2 september werd het kabinet duidelijk dat de certificaten van DigiNotar geen absolute garantie meer boden voor het internetverkeer met de overheid. Op zaterdagochtend om 1.00 uur liet minister Piet Hein Donner in een persconferentie weten dat de overheid de verantwoordelijkheden van DigiNotar overnam. Het was nog een hele toer geweest om het moederbedrijf in Amerika van de noodzaak te overtuigen, vertelde Donner. Dat ging pas om middernacht overstag.

Donner zei wel dat er te lang 'op de blauwe ogen' van DigiNotar was vertrouwd. Het bedrijf had weleens eerder alarm mogen slaan, viel uit zijn woorden op te maken.

Crashteam
De Kamer toonde zich verheugd over het onderzoek door de Onderzoeksraad, maar verschillende parlementariërs wilden door middel van moties nog een paar schepjes bovenop de aanpak van de problemen doen. Kamerbreed werd een meldingsplicht voor internetinbraken voorgesteld.

Ook stellen enkele Kamerleden zich een crashteam voor dat uitrukt bij acute problemen, hoewel er ook al een Nationaal Cyber Security Centrum zal komen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) wil daarmee niet een club die alleen vergadert en abstract denkt over de toekomst, maar ook een team dat concrete zaken doet, zei hij.

Inbrekers
Verder wordt gedacht aan het gebruikmaken van de kennis van hackers, omdat die nu eenmaal voorop lopen in de ICT-kennis. Donner en Opstelten zien daar wel wat in. Maar het zijn wel inbrekers, dus er moet goed worden gekeken wat er binnen de juridische grenzen mogelijk is, aldus Opstelten. Donner wil alleen 'ethische hackers', zei hij vannacht aan het slot van het debat.

Over de moties wordt na het herfstreces gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden