Dieuwke Wynia gaat niet naar BNN en blijft bij DWDD 'nieuwe' programma's maken

Dieuwke Wynia blijft bij de VARA en stapt niet, zoals ze in oktober aankondigde, over naar BNN. In juni 2012 zou ze daar hoofd televisie worden. Wynia gaat samen met Matthijs van Nieuwkerk de hoofdredactie vormen van een nieuwe creatieve tak van De Wereld Draait Door, de zogenaamde DWDD-programma's.

Dieuwke Wynia in 2010. © Joost van den Broek / de Volkskrant

De gedachte daarachter is dat allerlei onderdelen van DWDD in potentie kunnen uitgroeien tot zelfstandige programma's. Van Nieuwkerk en Wynia moeten die nieuwe programma's gaan ontwikkelen en produceren. 'Matthijs presenteert DWDD al zeven jaar. Die nieuwe tak geeft een extra dimensie aan zijn werk. Voor Dieuwke was het de aanleiding bij DWDD te blijven', zegt een woordvoerder van de VARA.

BNN baalt
BNN werd maandagochtend geïnformeerd over haar besluit. 'We balen ervan, maar ook voor BNN geldt: de wereld draait door', reageert een woordvoerder van die omroep. BNN moet nu op zoek naar een ander hoofd televisie. Pim Castelijn, sinds 2008 tv-directeur van BNN, neemt na dit tv-seizoen afscheid van de club waar hij in 1999 als stagiair begon.

Wynia (1969) werkt al meer dan zes jaar voor DWDD, dat in 2011 de Nipkowschijf won. Toen ze collega's inlichtte over haar vertrek naar BNN zei ze dat ze 'totaal vervlochten was met het programma en het team'. Maar dat ze niettemin veel zin had in haar nieuwe vooruitzicht: 'Werken met een groep jonge, enthousiaste programmamakers met de ambitie steengoede en onderscheidende programma's te maken.'

DWDD-nieuw
De laatste jaren werkt ze bij DWDD als eindredacteur. Een nog grotere uitdaging voor haar is voor de VARA nieuwe DWDD-programma's ontwikkelen, zonder het moederprogramma - dat gewoon doordraait met Van Nieuwkerk als presentator - uit te hollen. Volgens een VARA-woordvoerder is het risico van ondermijning gering. Hij wijst naar onderdelen van DWDD die zijn uitgegroeid tot zelfstandige producties. Zoals Nederlandse artiesten die in DWDD nummers van hun muzikale helden ten gehore brachten, die op cd zijn uitgebracht en uiteindelijk zijn uitgemond in concerten. Of het Oudejaarsprogramma De TV Draait door.

DWDD, dat een korte winterstop heeft, begint weer op 9 januari en loopt door tot mei. Er is geen harde deadline voor het eerste afgeleide programma, aldus de woordvoerder.

Presentator Matthijs van Nieuwekerk in mei dit jaar, bij de uitreiking van de Nipkowschijven. De Wereld Draait Door won er een. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden