NieuwsKunstroof

Diefstal van Rembrandts in Londen verijdeld

Een inbreker heeft woensdagnacht geprobeerd twee schilderijen van Rembrandt te stelen uit Dulwich Picture Gallery in Zuid-Londen. Daar wordt de tentoonstelling Rembrandt’s Light gehouden met topstukken uit andere musea.

De Dulwich Picture Gallery wil niet bekendmaken welke twee Rembrandts de dief op het oog had.   Beeld Getty Images
De Dulwich Picture Gallery wil niet bekendmaken welke twee Rembrandts de dief op het oog had.Beeld Getty Images

De twee werken van Rembrandt van Rijn (1606-1669) werden wel van de muur genomen, maar zouden niet van het museumterrein af zijn geweest. De inbreker werd volgens een verklaring van het museum opgemerkt door het veiligheidssysteem, waarna bewakers en de toegesnelde politie de diefstal konden verijdelen.

De dader wist wel te ontkomen door een politieman een onbekende vloeistof in het gezicht te spuiten. De agent raakte daarbij niet ernstig gewond. Dulwich Picture Gallery is vrijdag gesloten in verband met het onderzoek naar de poging tot diefstal.

Politie en museum willen niet bekendmaken om welke twee werken het gaat. Dulwich Picture Gallery bezit enkele schilderijen van de Nederlandse schilder en vanwege de Rembrandt-tentoonstelling hangen er nu ook stukken uit onder meer het Louvre in Parijs, de National Gallery in Londen, de Gemäldegalerie in Berlijn en het National Museum of Art in Washington.

Kunstroof

Ook het Rijksmuseum en het Rembrandthuis hebben werken gestuurd ten behoeve van de expositie. Het Rijks heeft De verloochening van Petrus uit 1660 ter beschikking gesteld. Dat schilderij is normaal gesproken niet in Amsterdam te zien, maar in het Dordrechts Museum, waaraan het langdurig is uitgeleend. Gezien het grote formaat van het werk, 154 bij 169 centimeter, behoort het vermoedelijk niet tot de twee schilderijen die de inbreker wilde meenemen. Van het Rembrandthuis hangen tien etsen van de hand van Rembrandt in het Londense museum.

Werken van de beroemde schilder zijn in het verleden geregeld gestolen. De Dulwich Picture Gallery houdt wat dat betreft een record. Tussen 1967 en 1983 werd in het museum vier keer hetzelfde kleine portret ontvreemd dat Rembrandt in 1632 heeft gemaakt van de tekenaar en graveur Jacob de Gheyn III. Het werd steeds teruggevonden. Dat geldt niet voor de werken die werden meegenomen tijdens de grootste kunstroof sinds de Tweede Wereldoorlog, die in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston in 1990. Uit dat Amerikaanse museum verdwenen dertien stukken, waaronder een kostbaar schilderij van Johannes Vermeer en het enige zeestuk dat Rembrandt ooit maakte, Christus in de storm op het meer van Galilea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden