Dick Bruna, ontwerper of kunstenaar?

Zijn Nijntje is wereldberoemd, hij verkocht miljoenen boeken. Vandaag wordtDick Bruna 80...

Wie is groter: Nijntje of zijn maker?

Dick Bruna maakte veel meer dan dat gestileerde konijn. Hij schiep ook andere dieren voor kinderen, zoals Eegje Egel en Betje Big. Meer dan tweeduizend boekomslagen. En – dat weet bijna niemand meer – veel werk voor stichtelijke campagnes. Zoals de kaarten voor de Stichting Bevordering Hygiënische Gewoonten, in de jaren vijftig van de vorige eeuw: ‘Handen wassen voor het eten!’

O, leuk! Kan ik dat ergens zien?

Ja, in het Dick Bruna Huis in Utrecht. Sinds begin 2006 biedt deze dependance van het Centraal Museum in de Domstad inzicht in leven en werken van de ontwerper. Het Huis kreeg daartoe een dikke tweeduizend objecten in langdurige bruikleen. En de centrale bibliotheek van Rotterdam toont Bruna’s boekomslagen, nog tot en met 16 september.

Wat heeft Bruna met Utrecht?

In die stad woont en werkt hij al sinds mensenheugenis. Nog steeds bezoekt hij vrijwel dagelijks zijn atelier in de Utrechtse binnenstad. Dan wipt hij vaak even langs bij het Bruna Huis. Alleen Mercis, het bedrijf dat de rechten exploiteert op Bruna’s oeuvre, zit in Amsterdam.

Hoe werkt hij precies?

Met de hand, altijd. Bruna maakt schetsen op aquarelpapier, met penseel en zwarte verf. De vlakken vult hij op met gekleurd papier. Met zijn kleuren is hij heel precies: hij gebruikt al bijna vijftig jaar lang één soort rood, blauw, geel en groen. Mercis waakt erover dat die kleuren worden gebruikt in iedere Bruna-afbeelding, waar ook ter wereld.

Het Bruna Huis noemt hem nadrukkelijk een ‘groot kunstenaar’. Is dat niet overdreven?

Nee. Dat is een bewuste keuze na uitvoerige studie van het werk. De frontaal afgebeelde figuren met hun zwarte belijning, steevast zonder perspectief, gezet in knallende kleuren: door zijn grote inzet en, in het begin, veel experimenteren ontwikkelde Bruna een eigen, ijzersterke beeldtaal. De grafisch ontwerpers van nu lopen met hem weg, omdat bijvoorbeeld zijn boekomslagen van vijftig jaar terug nog niets aan kracht hebben ingeboet.

Wat vindt hij zelf?

Bruna vindt zichzelf ontwerper. Ooit wilde hij kunstenaar worden, maar na zijn verloving in 1952 verkoos hij brood op de plank. Wel was hij toen regelmatig in Parijs waar hij Matisse en Léger bestudeerde, zijn twee grote voorbeelden.

Joost Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden