Dichtsport

Jammer dat de verkiezing van de Dichter des Vaderlands geen jaarlijkse gebeurtenis is. Dat zou niet alleen de dichtsport veel goed doen, maar dat zou ook een geweldig leuk programma kunnen opleveren....

Natuurlijk, er zat nog wel een enkele zwakke plek , zoals het op muziek zingzeggen van een gedicht van Brederode door Gerard Cox, die voor zijn schnabbel toch wel een paar uur had kunnen studeren om het uit zijn hoofd te leren. Of het niet doorvragen van Prinsen, toen hij bij deskundige Joost Zwagerman informeerde naar wat het nou schoof, dat stadsdichterschap van Alkmaar. Terwijl hij er juist zo nieuwsgierig naar was. Zwagerman wilde het niet zeggen en we werden ook niet wijzer toen bleek dat de stadsdichter van Roermond 3000 euro per jaar vangt en die van Gouda niks. Maar die vlekjes kon je gemakkelijk voor lief nemen, omdat er veel plezierige momenten in het programma zaten.

De winnaar werd torenhoge favoriet Driek van Wissen, die ook de meeste moeite had gedaan om de functie te verwerven. Terecht, want hij was vanuit de huiskamer bekeken de meest geschikte kandidaat. De andere twee, Elly de Waard en Ilja Leonard Pfeijffer, waren toch een tikkeltje te moeilijk, te elitair of te traag om een goede Dichter des Vaderlands te zijn. Het instituut moet nog groeien, dan kun je niet meteen te hoog of te laag van de toren toeteren. Als het een halfjaar duurt voordat je over de moord op Fortuyn kunt dichten, zoals De Waard bijvoorbeeld, dan ontbreekt er iets, ook al getuigt het gedicht van nog zoveel betrokkenheid. En Pfeijffer zat in beeld een sigaretje te roken, wat het ergste doet vrezen voor zijn discipline, want die moet een Dichter des Vaderlands toch wel een beetje hebben.

Met Van Wissen won de stroming die werd vertegenwoordigd door deskundige Ivo de Wijs, die pleitte voor ambachtelijkheid en toegankelijkheid. De twee niet-winnaars behoorden meer tot de richting Zwagerman, die voor eigenzinnigheid en vernieuwingsdrang was.

Het instituut is in elk geval op de goede weg, want het aantal uitgebrachte stemmen bedroeg ruim zevenduizend, tegen duizend de eerste keer , zo viel te lezen op een weggemoffeld formulier.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden