Dichters in wie het vuur brandt

Zeventig zijn ze, of bijna zeventig, maar nog steeds barst hun poëzie van scheppingsdrift, boosheid en vitaliteit. Alledrie debuteerden ze in de jaren zestig van de vorig eeuw en geen van hen wekt de indruk van plan te zijn binnenkort het bijltje erbij neer te gooien....

Verhagen schreef met Zwarte gaten een wervelend boek dat zowel hard als intiem is, soms duister en onnavolgbaar, soms glashelder en direct: ‘Zij liet mij alleen, die de klank aan mijn hart gaf, / van mijn klankkast het hart was’. En: ‘Politiek en religie maken zich niet schuldig aan muziek / maar aan liefdes ondermijning, verdwijning van wijsheid’.

De Hollandse sermoenen van H.C. ten Berge geselen de lezer met felle maar scherp doordachte cultuurkritiek, geestig en belezen, hier en daar met de ironie van een man die het allemaal al zo vaak gezien heeft: ‘Er is de noodlottige staat/ die uitwringt, beslag legt, ontkracht;/ die de onnozele onderdaan oormerkt en africht/ als beest; een nummervlek schroeit/ waar het vlees op zijn zachtst –’.

In Vuur roept Ter Balkt, de oudste van het drietal, een particulier universum op van drinkende zandwegen, krakende boerenkarren, hondsdraf en pompstations, een bezielde wereld waarin alles met alles samenhangt. De lelijkheid en het verraad liggen overal op de loer, maar schoonheid en taaie waarheid zijn niet kapot te krijgen. Het is de poëzie die wat goed is, behoedt: ‘Opdat de dichter zingt zingt de vogel/ Bevolkt de roggekorrel de aar/ Bloeit de gentiaan blauw// Opdat het mosgroene mos/ De tanden/ En tongen bestijgt van de stenigers’. Het mosgroene mos: zo vanzelfsprekend kan poëzie zijn, en zo verrassend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden