RecensieTheater

Dichter M. Vasalis was een leuke vrouw, die rookte en van een borreltje hield (drie sterren)

Vasalis Beeld Sarah Wijzenbeek
VasalisBeeld Sarah Wijzenbeek

Dichter tegen wil en dank. Dat beeld rijst op uit de voorstelling Vasalis, Altijd Vandaag. Maar ook dat M. Vasalis (1909-1998, pseudoniem van M. Droogleever Fortuyn-Leenmans) eigenlijk een heel leuke, levendige vrouw was, die rookte, van een borreltje hield, graag op kunstenaarssociëteit De Kring kwam en inderdaad worstelde met haar dubbelleven. In het dagelijkse leven was ze psychiater, in haar vrije tijd schreef ze gedichten. Misschien ook wel om haar eigen zware gedachten te beteugelen.

Het waren er niet veel – tijdens haar leven verschenen slechts drie dunne bundeltjes, maar die behoren nog steeds tot de canon van de Nederlandse dichtkunst. Het zijn ook troostgedichten; in menig rouwadvertentie staat een Vasalis-versregel (‘Zo veel soorten van verdriet, ik noem ze niet’). Actrice Nettie Blanken liep al een paar jaar rond met het plan een voorstelling over haar te maken. In Bram van der Vlugt en zijn groep Van der Vlugt & Co vond ze haar kompaan. Met multi-muzikant Floris van der Vlugt reizen ze nu langs de theaters.

Vasalis Beeld Sarah Wijzenbeek
VasalisBeeld Sarah Wijzenbeek

Blanken speelt daarin vooral Vasalis; Van der Vlugt is haar man, en ook uitgever – haar klankbord. Janine Brogt baseerde haar tekst deels op de biografie van Maaike Meijer, en lardeerde die hier en daar met gedichten. Er worden nogal wat biografische feiten opgedist, maar op een losse, frisse toon, mede doordat de acteurs alles behalve plechtstatig zijn. Vasalis’ repliek op het feit dat haar werk door sommigen als ‘damespoëzie’ wordt bestempeld, vormt het verrassendste deel.

De voorstelling eindigt met het laatste gedicht uit de postuum uitgeven bundel De oude kustlijn: Sub Finem. ‘Het werd, het was, het is gedaan’ – luidt de laatste regel daarvan. Blanken spreekt hem met lichte verwondering uit, waarna het publiek zijn eigen weg kan gaan.

Theater

Vasalis, altijd vandaag door Van der Vlugt & Co; tekst: Janine Brogt, regie Gerardjan Rijnders. Gezien 12/10 in Goudse Schouwburg Gouda. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden