TheaterDianne Zuidema

Dianne Zuidema vertrekt bij Theater Amsterdam

Dianne Zuidema treedt per 1 september terug als directeur bij het Internationaal Theater Amsterdam, de fusie van de Amsterdamse Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam. Dat maakte de Raad van Toezicht van het ITA vandaag bekend. Er zou sprake zijn van ‘een onoverbrugbaar verschil van inzicht over de samenwerking’. Zuidema zat al langer ziek thuis. Over de aard van het conflict wilde een woordvoerder van ITA niets zeggen.

Henrien Wensink
Dianne Zuidema Beeld Sem Langendijk
Dianne ZuidemaBeeld Sem Langendijk

Internationaal Theater Amsterdam staat onder leiding van een driekoppige directie. Twee directeuren, Ivo van Hove en Wouter van Ransbeek, zijn afkomstig van Toneelgroep Amsterdam. Dianne Zuidema was directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Zij volgde in september 2016 in die functie Melle Daamen op, die geen voorstander was van een fusie tussen de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam.

Daamen vreesde altijd dat een fusie de facto een machtsovername door Toneelgroep Amsterdam zou betekenen. Dat twee van de drie directeuren van ITA van Toneelgroep Amsterdam afkomstig zijn, en de derde nu na een conflict opstapt, lijkt die vrees te bevestigen.

De Raad van Toezicht van ITA zal op korte termijn op zoek gaan naar een nieuwe directeur. Over de criteria waar de nieuwe kandidaat aan moet voldoen, wilde de woordvoerder niets kwijt.

Sinds 1 januari 2018 is ITA een feit. De fusie, een samengaan van huis en gezelschap naar Duits model, was al lang een wens van directeur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam. In 2006 al stelde hij in zijn Staat van het Theater, de traditionele openingsspeech van het theaterseizoen: ‘Schouwburgen in de grote steden zouden geleid moeten worden door de huisgezelschappen.’

Het is een model dat de laatste jaren ook in Nederland navolging krijgt. Eerder fuseerden in Den Haag het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui tot Het Nationale Theater, en gingen de Rotterdamse schouwburg, het Ro Theater en Productiehuis Rotterdam verder als Theater Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden