‘Diamanten schedel is overwinning op het verval’

De Britse kunstenaar Damien Hirst heeft met For the Love of God het duurste kunstwerk ooit gemaakt: 73 miljoen euro....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM Het nieuwste werk van de Britse kunstenaar Damien Hirst wordt aangeprezen als het duurste kunstwerk dat ooit is gemaakt: 50 miljoen pond, ongeveer 73 miljoen euro. De schedel zelf kocht Hirst in een winkeltje in Noord-Londen en behoorde toe aan een 35-jarige Europese man uit de 18de eeuw. Hirst bedekte hem met 8601 diamanten – allemaal ethisch zuiver, zo verzekert hij – die samen meer dan 1100 karaat wegen. Op zijn voorhoofd een bloemvorm met 14 diamanten, met als middelpunt een grote roze diamant van 52 karaat uit Angola.

Het werk For the Love of God is het streng bewaakte onderdeel van Hirsts nieuwe expositie Beyond belief, te zien in de White Cube-galerie in Londen. Hirst werd wereldberoemd met een enorme haai op sterk water.

‘Een bovenwereldse schedel, hemels bijna’, schrijft kunsthistoricus Rudi Fuchs over For the Love of God in het begeleidende boek van de tentoonstelling. De diamanten schedel toont volgens Fuchs, ‘de overwinning op het verval. (...) Vergeleken met de droefheid van een vanitas-tafereel, is de diamanten schedel de glorie zelf.’

Hirst wilde uitdrukkelijk de originele tanden weer terug in de schedel. ‘Ik wil dat het echt is. Dat je het gevoel hebt dat er een dier in zit.’ Een tand ontbrak, maar daardoor krijgt de schedel volgens Hirst juist iets ‘menselijks’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden