Review

Diagne wil ons de filosofische rijkdom van de islam tonen

Over de islam hoor je veel vooroordelen. Het zou om een intolerante religie gaan, wat door de vroege geschiedenis ervan, zeker in vergelijking met die van het christendom, gelogenstraft wordt.

Hans Achterhuis
Souleymane Bachir Diagne, hoogleraar aan Columbia University. Beeld
Souleymane Bachir Diagne, hoogleraar aan Columbia University.Beeld

Ook zou zij filosofisch niets interessants hebben opgeleverd, omdat de Koran elk vrij denken zou verbieden. Het laatste werd al lang geleden in ons taalgebied door de studie Islamitische Filosofie - Een geschiedenis van Michiel Leezenberg naar het rijk der fabelen verwezen.

Dit boek stopt in de late Middeleeuwen. Het onlangs verschenen Filosoferen in de islam? van Souleymane Bachir Diagne, hoogleraar aan Columbia University, trekt de lijn door naar het heden. Niet alleen grootheden als Avicenna en Averroës, maar ook meer recente denkers als Abdel Raziq en Igbal passeren de revue.

Filosoferen in de islam? (non-fictie)
Souleymane Bachir Diagne
Van Tilt; 160 pagina's; euro 17,50.

Diagne filosofeert vanuit de islam zelf. Hij wil aantonen dat het om een godsdienst in beweging gaat. Steeds opnieuw wordt door theologen en filosofen gereageerd op maatschappelijke en geestelijke uitdagingen. Diagne betoogt dat niets in de fundamenten van de islam zich verzet tegen de ideeën van pluralisme en een open samenleving. Tegenover het reactieve fundamentalisme dat in de Arabische wereld overheersend is, kiest hij voor een 'progressief fundamentalisme'.

Met dit pleidooi wil hij een dubbel lezerspubliek aanspreken. Enerzijds richt hij zich op geïnteresseerde buitenstaanders die hij kennis wil laten maken met de filosofische rijkdom van de islam, anderzijds wil hij moslims overtuigen van de juistheid van zijn interpretatie van de Koran. Helaas maakt deze dubbele boodschap zijn tekst er niet toegankelijker op. Ik vermoed dat Filosoferen in de islam? eerder moslims zal aanspreken dan belangstellende buitenstaanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden