Nieuws Vincent van Gogh

Dezelfde lamp, dezelfde naam: is dit schilderijtje een echte Van Gogh?

Het geschonken schilderijtje. Beeld Van Gogh Huis Drenthe

De ene Rubens is nog niet ontdekt of er duikt alweer een onbekende Van Gogh op. Woensdag maakte Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam, een klein museum in Drenthe, bekend dat het mogelijk een schilderij van Vincent van Gogh heeft ontvangen uit een erfenis. Zelfs het vermoeden van een ontdekking hield de gemoederen flink bezig. Gerrit Lamberts bestuurslid van de Stichting Vincent Van Gogh Huis, had de hele dag cameraploegen over de vloer die het schilderijtje, dat jarenlang in bezit was van een Haagse familie, wilden vastleggen. Voor even was het schilderij uit de kluis van een bankfiliaal in de buurt gehaald. ‘Mocht onderzoek uitwijzen dat het inderdaad om een Van Gogh gaat, dan is het miljoenen waard.’

Op het schilderij staat een café-interieur.  Het is in losse toets geschilderd, maar dat gebeurde in de negentiende eeuw wel meer. Er staat een olielamp op - dezelfde als op De Aardappeleters. Meer gewicht heeft de handtekening: het doek is gesigneerd door ‘Vincent.’  Maar handtekeningen zijn wel vaker vervalst.

Het schilderijtje, 32 bij 21 centimeter groot, is afkomstig uit de erfenis van een 92-jarige Haagse vrouw die tijdens een bezoek gecharmeerd geraakt van het kleine museum – vroeger een logement. Jaarlijks ontvangt het museum zo’n vier- tot vijfduizend bezoekers. Die komen vooral voor de kamer waar de wereldberoemde schilder in 1883 een paar maanden heeft gewoond en gewerkt. 

De Stichting Vincent Van Gogh & Drenthe heeft de hulp ingeroepen van het Drents Museum in Assen. Dat adviseerde om het schilderij voor onderzoek aan te bieden aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Annemiek Reus, conservator van het Drents Museum, noemt de kans klein dat er een nieuwe Van Gogh opduikt. Ze heeft het schilderij alleen op een foto gezien, ‘maar qua stijl en onderwerp kan ik het niet plaatsen in het oeuvre van Van Gogh.’

Het Van Gogh Museum ontvangt elk jaar zo’n tweehonderd verzoeken om de authenticiteit van mogelijke Van Gogh’s vast te stellen. Het museum was woensdag nog niet benaderd met een verzoek uit Drenthe. Tot die tijd doet het geen uitspraken over het werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden