Deze zes theatervoorstellingen mag u niet missen

De Volkskrant selecteert zes Holland Festivaltips voor u - scheelt ook weer een hoop zoekwerk.

Nell Westerlaken en Hein Janssen
Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Jude Law in Obsession Beeld Toneelgroep Amsterdam
Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Jude Law in ObsessionBeeld Toneelgroep Amsterdam

The Nation

In het verlengde van zijn destijds befaamde tiendelige theaterserie Mightysociety borduurt Eric de Vroedt bij zijn gezelschap Het Nationale Theater door op de relatie tussen theater, publiek, maatschappij en de dagelijkse actualiteit. The Nation is een zesdelige theaterthriller die zich afspeelt in de chique en shabby straten van hof- en regeringsstad Den Haag. De afgelopen maanden waren de eerste delen daarvan al in klein verband te zien, het Holland Festival presenteert de première van de delen 1 t/m 3 achter elkaar. Met onder anderen Hein van der Heijden, Tamar van den Dop, Anniek Pheifer en Mark Rietman.

The Nation door Het Nationale Toneel, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam, 5 t/m 8/6.

Octavia

Stap maar eens in het hoofd van zo iemand als Lenin. Een metershoge kop van de communistische ideoloog is het spektakelstuk van een 'opera-operatie', waarin Lenins schedel wordt gelicht. De muziek in de nieuwe opera Octavia. Trepanation bestaat uit opgerekte varianten van socialistische liederen, daaroverheen gezongen teksten van de socialist Trotski. Wereldpremière in Amsterdam. Vraag aan de twee Russische avantgardemakers: 'Kunnen jullie dit in eigen land laten zien?' Antwoord: 'Tsja, dat weten we nooit van tevoren.'

Octavia. Trepanation, 15 en 16/5, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.

Phobiarama

Theatermaker Dries Verhoeven timmert de laatste jaren ook internationaal behoorlijk aan de weg met zijn installaties waarin hij midden in het dagelijkse leven een verontrustende en ontregelende theatervorm brengt. Zijn nieuwste project heeft als titel Phobiarama en belooft een excursie te worden door onze hedendaagse angstcultuur. Verhoeven maakt hiermee een 21ste-eeuwse versie van het aloude spookhuis, een installatie waarin een maatschappij wordt getoond die is geobsedeerd door veiligheid en perfectie.

Phobiarama van en door Dries Verhoeven, op locatie Mercatorplein, Amsterdam, 12 t/m 17/6.

Nicht schlafen

De Vlaamse choreograaf en theatermaker Alain Platel behoort intussen tot de vaste gasten van het Holland Festival. In het verleden was hij onder meer present met Pitié! en de spectaculaire openingsproductie C(h)oeurs; zijn nieuwe voorstelling heet Nicht schlafen. Gebaseerd op muziek van Gustav Mahler en met een enorm toneelbeeld van beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere, een sculptuur van dode paarden, richten negen dansers zich op de beginjaren van de 20ste eeuw, die uitmondden in de gruwel van twee wereldoorlogen. Bewegingstheater met een grote impact.

Nicht schlafen van Alain Platel, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, 20 t/m 22/6.

Salome

Seks en geweld zijn nooit ver weg in de Bijbel. Prinses Salomé, stiefdochter van Herodes Fillipus, is een sensuele danseres en eist als beloning voor haar dansen het hoofd van Johannes de Doper. Oscar Wilde schreef in 1891 een toneelstuk over haar, Richard Strauss zag hier meteen een opera in. Het publiek was geschokt en betere publiciteit kon je ook toen al niet hebben. Zware bezetting: Ivo van Hove regisseert, het Concertgebouworkest zit in de bak, chef-dirigent Daniele Gatti staat ervoor.

Salome, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam, 9/6 t/m 5/7.

Obsession

Deze week was in Londen de première van Obsession, waarin Ivo van Hove voor de vierde keer een filmscript van Luchino Visconti voor theater bewerkte. Visconti op zijn beurt baseerde zich op de roman The Postman Always Rings Twice van James M. Cain. Over de gepassioneerde verhouding tussen een mooie jonge, maar ongelukkig getrouwde vrouw en een toevallige passant. Een verhaal over armoede, liefdeloosheid en geweld. Deze coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Barbican Londen wordt gespeeld door onder anderen Jude Law, Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat.

Obsession door TGA en Barbican Londen, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, 8 t/m 18/6.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden