ColumnCPNB BESTSELLER 60

Deze week leest de CPNB Bestseller 60 als het Nieuwe Testament

Olivier B. BommelBeeld Stichting Het Toonder Auteursrecht

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: opstanding en einde der tijden.

Deze week leest de CPNB Bestseller 60 als het Nieuwe Testament. We hebben een Lazarus (op 6), die vier dagen na zijn dood door Jezus weer tot leven werd gewekt, en in het boek van Lars Kepler terugkomt in de gedaante van een seriemoordenaar.

De lange weg naar genade, die volgens de christenen door iedereen gegaan moet worden, is de titel van de nieuwste thriller van David Baldacci, die binnenkomt op 17 in de Bestsellerlijst.

De opstanding (en daaraan voorafgaande lijdensweg) van de heiland wordt verbeeld door Wim Kieft – De terugkeer (Michel van Egmond, op 9).

Op de een-na-laatste plaats in de Top 60 staat Het einde van eindeloos, het 177ste en dus laatste verhaal uit de geschiedenis van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Waarin heer Bommel ontdekt dat hij en juffrouw Doddel voor elkaar zijn voorbestemd, en waarmee De Bezige Bij haar Marten Toonder-project voltooit: de 60ste band van in totaal 60 banden.

Met andere woorden: een soort einde der tijden, wanneer Jezus terugkeert op aarde (opnieuw Kieft? Of A.F.Th. van der Heijden met Mooi doodliggen, op 22?) en ­bovendien Het oordeel (23) wordt geveld, alhoewel de hoofdpersoon van John Grishams nieuwe thriller – geliefd inwoner van een stadje in het Amerikaanse Zuiden, trouw lid van de Methodistische Kerk – daar niet bang voor lijkt te zijn, ook al heeft hij een dominee doodgeschoten en is hij vastberaden zijn motief mee het graf in te nemen.

Er zwerft ook nog ergens een patrones van hopeloze gevallen rond: De heilige Rita van Tommy Wieringa, winnaar van de Bookspot Literatuurprijs en terug in de lijst, op 24. Maar zij hoort alleen bij de katholieken, en komt verder niet voor in de Bijbel.

CPNB Bestseller 60

1. Michelle ObamaMijn verhaal; Hollands Diep (1)

2. Jochem Myjer: De Gorgels en het geheim van de gletsjer; Leopold (3)

3. Lévi Weemoedt: Pessimisme kun je leren!;  Nijgh & Van Ditmar (4)

4. Paulien CornelisseTaal voor de leuk; Cornelisse (4)

5. Marjolein Dubbers: Eet meer energie; Kosmos (1)

6. Lars KeplerLazarus; Cargo (1)

7. Martine BijlRinkeldekink; Atlas Contact (3)

8. Jochem Myjer & Rick de HaasDe Gorgels; Leopold (94)

9. Michel van EgmondWim Kieft – De terugkeer; VI (3)

10. Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander (26)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden