De gidsBestsellers

Deze week in de bestsellerlijsten: biografieën, in alle soorten en maten

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld De Arbeiderspers
Beeld De Arbeiderspers

Als Martine Bijls Rinkeldekink de NS Publieksprijs zou winnen, ging de 7500 euro naar de Hersenstichting, beloofde uitgeverij Atlas Contact — een goede deal, want nu het boek inderdaad is verkozen tot Boek van het Jaar 2019 en Rinkeldekink naar de eerste plek is geschoten in de CPNB Bestseller 60 (en naar 3 in de Volkskrant Boekenraad Toptien), ­zullen de royalties een veelvoud van het prijzengeld bedragen. Medegenomineerde Lévi Weemoedt heeft dus niet gewonnen, maar ­profiteert wel van de uitreiking: zowel Pessimisme kun je leren! als Gezondheid! (Weemoedt houdt van ­uitroeptekens!) hebben top-tienplaatsen in zowel de Volkskranttop als de Bestseller 60.

Verder in de bestsellerlijsten: biografieën, in soorten en maten. ‘Ik heb het altijd een reuze-akelige ­gedachte gevonden dat ooit iemand een biografie over mij zou schrijven’, citeert Elsbeth Etty Maarten ’t Hart in Minnebrieven aan Maarten (op 10 in de Volkskranttoptien), dat dan ook geen echte biografie is, maar een portret van de schrijver op basis van zijn oeuvre, een boek waar ze hem laat reageren op haar psychologische interpretatie van zijn werk. Voor een klassieke biografie (die ’t Hart overigens graag leest) had de bijna 75-jarige schrijver niet bang hoeven zijn, want Etty koestert principiële ­bezwaren tegen biografieën van levende mensen, noteert ze in Minnebrieven. Game over, over de ‘Cruijff van de darts’ Raymond van Barneveld (op 56 in de Top 60), kan haar goedkeuring dus waarschijnlijk niet wegdragen. De biografie over de echte Cruijff dan weer wel, alhoewel daar andere bezwaren aan kleven, die te maken hebben met rechts­zaken en inlegvellen.

Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, Leeuwarden Beeld Renate Beense
Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, LeeuwardenBeeld Renate Beense

De boekentip van Ronnie Terpstra (Boekhandel Van der Velde): Nynke Kuipers, Weg

Er zijn mooie filmpjes van Jim Henson, de bedenker van de Muppets, die midden in een groep kinderen zit met een handpop van Kermit de Kikker. Zodra Kermit het woord neemt, verdwijnt de persoon Henson.

Dat gevoel kreeg ik ook bij deze beeldroman. De wisselwerking tussen woorden en illustraties is zo goed, dat er in mijn hoofd een nieuwe wereld ontstond. Weg gaat over verlies, angst, herinneringen en zwijgen. Op het eerste oog is het een prachtig, ontroerend verhaal, maar de rijkdom aan details laat zich niet in één keer vangen. Herlezen is aanbevolen

null Beeld Nijgh & Van Ditmar
Beeld Nijgh & Van Ditmar

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Geert Mak: Grote verwachtingen (Atlas Contact)

2. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen (De Correspondent)

3. Martine Bijl, Rinkeldekink (Atlas Contact)

4. Lévi Weemoedt, Gezondheid! (Nijgh & Van Ditmar)

5. Auke Kok, Johan Cruijff (Hollands Diep)

6. Fokke Obbema, De zin van het leven (Atlas Contact)

7. Adriaan van Dis, Adje doet heel druk (Rubinstein)

8. Lévi Weemoedt, Pessimisme kun je leren! (Nijgh & Van Ditmar)

9. Jamie Oliver, VEG (Kosmos)

10. Elsbeth Etty, Minnebrieven aan Maarten (De Arbeiderspers)

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden