RubriekCPNB Bestseller 60

Deze week in CPNB Bestseller 60: levenslessen in alle soorten

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: levenslessen in alle soorten

Heleen van Royen. Beeld Cornelie Tollens
Heleen van Royen.Beeld Cornelie Tollens

Zal het dagboek van Heleen van Royen net zo’n succes worden als dat van Hendrik Groen? Het thema van het hare – een jaar lang seks met haar 21 jaar jongere vriend – klinkt spannender dan dat van het zijne: het dagelijks leven van een 83-jarige man in een Amsterdams verzorgingstehuis. Toch stonden Groens Pogingen iets van het leven te maken (156 weken) en Zolang er leven is (111 weken) on­gekend lang in de CPNB Bestseller 60, en of Van Royens Sexdagboek dat gaat halen, valt nog te bezien.

Vooralsnog komt Sexdagboek binnen op 9, waarmee Van Royen het deze week in ieder geval aflegt tegen de nieuwste van Groen: Leven en laten leven, met stip op 1 in de Bestsellerlijst. Een roman dit keer, over de bijna 50-jarige Arthur Ophof uit Purmerend die zich het leven anders had voor­gesteld. Maar wanneer hij wordt ontslagen en een riante gouden handdruk meekrijgt, besluit hij het roer om te gooien en livin’ la vida loca.

Verder in de lijst, op 30: Filosofie voor een weergaloos leven – Hendrik Groen had het kunnen schrijven. Niet alleen ­omdat ook deze titel het woord ‘leven’ bevat, maar vooral omdat de gedebiteerde wijsheden helemaal in het straatje passen van Groen en zijn personage Ophof. ‘Je leven gebeurt maar één keer’, zo legt filosoof, docent aan The School of Life en schrijver Lammert Kamphuis de term ‘weergaloos’ uit. Met andere woorden: ‘Voor het leven is er geen generale repetitie. Je hebt slechts één kans.’ Leer daarom van Kamphuis hoe eeuwenoude én ­hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in de praktijk van alledag; zoals Diogenes (wees jezelf en doe eens gek), Johan Huizinga (houd je werk leuk), André Hazes (voel je vrij) en De Jeugd van Tegenwoordig (hoe om te gaan met verdriet). Heleen van Royen ontbreekt, maar die heeft geen externe ­interpretator nodig voor haar boodschap (geniet van seks).

CPNB Bestseller 60

1. Hendrik Groen

Leven en laten leven; Meulenhoff (1)

2. Michel van Egmond

Inside; Voetbal Inside (1)

3. Clinton/Patterson

President vermist; Nieuw Amsterdam (1)

4. Hugo Logtenberg

De hand van Van Gaal; Prometheus (2)

5. Stephen King

De buitenstaander; The House of Books (4)

6. Jeff Kinney

Het leven van een loser; De Fontein (1)

7. Saskia Noort

Stromboli; Lebowski (8)

8. Murat Isik

Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (7)

9. Heleen van Royen

Sexdagboek; Lebowski (1)

10. Fred van Leer

Leer van Fred; Kosmos (2)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden