NieuwsBeeldende Kunst

Deze vijf jonge kunstenaars maken kans op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020

Vijf kenners uit de kunstwereld hebben vijf makers onder de 35 voorgedragen voor de jaarlijkse Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. In maart wordt de winnaar bekend.

Anna van Leeuwen
Isabelle Andriessen, Resilient Bodies I, 2017 Beeld Noortje Knulst
Isabelle Andriessen, Resilient Bodies I, 2017Beeld Noortje Knulst

Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Özgür Kar, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020. De prijs is een samenwerking tussen de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam, Rabobank, Stichting Stokroos en het Jaap Harten Fonds. Volgend jaar wordt de prijs voor de dertiende keer uitgereikt.

Vijf kenners uit de Nederlandse kunstwereld hebben de genomineerden voorgedragen: getalenteerde kunstenaars tot en met 35 jaar. De prijs kent al een illuster rijtje winnaars, zoals Floris Kaayk, Funda Gül Özcan en Guido van der Werve. Op 1 februari 2020 opent een tentoonstelling van de vijf genomineerde kunstenaars in Stedelijk Museum Schiedam.

Isabelle Andriessen (33) is voorgedragen door kunstkenners Ko van ‘t Hek en Yuki Kho van het platform Kunst Kijken met Ko & Kho. Andriessen studeerde aan kunstacademies in Chicago, Malmö en Amsterdam en maakt furore met maffe druipende sculpturen die tot leven lijken te komen. Die sciencefictionachtige creaties waren al te zien in Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbe Museum in Eindhoven, maar ook in internationale tentoonstellingen in Warschau en Lyon. Ko & Kho: ‘Zij onderzoekt of dat wat nooit geleefd heeft levend wezen kan worden.’

Curator en schrijver Vincent van Velsen heeft Sharelly Emanuelson (33) voorgedragen. Volgens Van Velsen is Emanuelson in haar video-installaties in staat ‘de schoonheid en complexiteit van het leven op de Caribische eilanden te visualiseren.’ De kunstenaar is opgegroeid op Aruba en Curaçao, studeerde aan de kunstacademie in Den Haag en is momenteel gastlector aan de Universiteit van Curaçao. Ook heeft ze de stichting Uniarte opgericht, waarmee ze kunstenaars uit het Caribisch gebied ondersteunt.

Sharelly Emanuelson, Siudadanos, 2015 Beeld SMBA
Sharelly Emanuelson, Siudadanos, 2015Beeld SMBA

Özgür Kar (27) is voorgedragen door Rein Wolfs, de directeur van Stedelijk Museum Amsterdam. Kar maakt grote installaties waarin eenvoudige getekende figuren klem lijken te zitten in een beeldscherm. Hij studeert op dit moment aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Een van zijn installaties is geplaatst op een plein in het centrum van Oslo. Wolfs: ‘Privé wordt publiek, klein wordt groot en intiem wordt existentieel.’

Özgür Kar, Exposed, 2019, Europarådets plass in Oslo Beeld
Özgür Kar, Exposed, 2019, Europarådets plass in Oslo

Het fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes koos Wouter Paijmans (28) als genomineerde. Zij zijn geraakt door Paijmans’ bijna obsessieve gedrevenheid, waarmee hij bijvoorbeeld gewatteerde kleurige jasjes rangschikt tot sculpturen en ‘confectieschilderijen’( zoals hij ze zelf noemt) maakt van textiel. De kunstenaar volgde zijn kunstopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de Ateliers in Amsterdam en won in 2018 de Buning Brongers Prijs.

Wouter Paijmans, Stars and Stripes, 2018, KRC Collection Beeld Peter Cox
Wouter Paijmans, Stars and Stripes, 2018, KRC CollectionBeeld Peter Cox

Philip Vermeulen (33) ten slotte is voorgedragen door Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden. Volgens haar gaat het bij de bewegende installaties van Vermeulen niet zozeer om kijken, maar nog meer over voelen. De kunstenaar studeerde aan de richting ArtScience van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een van zijn spectaculaire installaties werd onlangs aangekocht door Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Philip Vermeulen, 10 meters of sound, 2017, in de tentoonstelling Ars Longa, vita brevis in Rijksmuseum Twenthe Beeld Lotte Stekelenburg
Philip Vermeulen, 10 meters of sound, 2017, in de tentoonstelling Ars Longa, vita brevis in Rijksmuseum TwentheBeeld Lotte Stekelenburg

Begin maart 2020 wordt de winnaar bekendgemaakt van de prijs, die bestaat uit een bedrag van 10 duizend euro (beschikbaar gesteld door de Rabobank) en een boekpublicatie (gesteund door het Jaap Harten Fonds) eveneens ter waarde van 10 duizend euro. Er is ook een publieksprijs, die kan worden toegekend door bezoekers van de tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020, Stedelijk Museum Schiedam, 1/2 t/m 22/3/2020

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden