Deze versie van Orfeo is een mix van brutale dramaturgie, langdradig teksttoneel en soms opwindende muzikale vondsten.

Festival Brandhaarden: Orfeo - Je suis mort en Arcadie door Bouffes du Nord, regie Samuel Achache en Jeanne Candel; Gezien 26/3, Stadsschouwburg, Amsterdam.

Hein Janssen
Orfeo Je suis mort en Arcadie Samuel Achache en Jeanne Candel Beeld RV - Jean-Louis Fernandez
Orfeo Je suis mort en Arcadie Samuel Achache en Jeanne CandelBeeld RV - Jean-Louis Fernandez

Eerst wordt een doos eieren op het podium kapot gegooid. Later wordt de toneelvloer gedweild, zodat de scène in de Styx verbeeld kan worden. De god Pan loopt wijdbeens, in onderbroek door de voorstelling die geregeld door een dweilorkest en een Nikkelen Nelis wordt opgevrolijkt. Op gezette tijden komt er een stelletje imkers op die allerlei bijenkorven inspecteren.

Welkom in de wereld van de Franse theatermakers Samuel Achache en ­Jeanne Candel, die Monteverdi’s L’Orfeo grondig hebben bewerkt. Resultaat: ongebreideld muziektheater, waarin Monteverdi’s muziek wonderschoon in nieuwe arrangementen wordt gespeeld en gezongen, maar waarin ook op het irritante af een loopje met het verhaal wordt genomen.

Zo duurt het bijna drie kwartier voordat Orfeo met zijn mooie stem opkomt om zijn geliefde Eurydice uit de onderwereld terug te halen. Voor die tijd hebben we naar een lange scène moeten kijken tussen een nogal hard pratende, dominante moeder en haar zonen. Later nemen de theatermakers ruim de tijd voor een ontmoeting tussen Charon, de veerman van de Hades, en de hellehond Cerberus die samen filosoferen over leven en dood. Mooi gespeeld, maar het houdt nogal op. Tussendoor dus die rare fratsen, die soms grappig maar ook vergezocht zijn, en ook weleens volkomen onbegrijpelijk.

Tegen het eind is er gelukkig voldoende tijd om een paar zangeressen alsnog een paar prachtige aria’s te laten zingen. Zo is deze productie, die onderdeel is van het Festival Brandhaarden in de Stadsschouwburg Amsterdam, een mix van brutale dramaturgie, langdradig teksttoneel en soms opwindende muzikale vondsten.

Orfeo Je suis mort en Arcadie. Samuel Achache en Jeanne Candel Beeld RV - Jean-Louis Fernandez
Orfeo Je suis mort en Arcadie. Samuel Achache en Jeanne CandelBeeld RV - Jean-Louis Fernandez

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden