Deze poëzie komt niet met tromgeroffel op je af maar staat verdekt opgesteld

Sommige poëzie staat verdekt opgesteld, merkte Arjan Peters, met als voordeel dat je erdoor wordt overvallen.

null Beeld null

De bundel is de gebruikelijke weg langs welke de poëzie zich aanbiedt. Aan die omstandigheid kunnen al bezwaren kleven. Je kunt de indruk krijgen dat je bij voorbaat op de knieën moet. ‘Bijna elk jaar wordt ze genoemd als kansrijke kandidaat voor de Nobelprijs, schrijft uitgeverij Douane op de flap van Maffia (vertaald door Ad van Rijsewijk; € 17,50) en: ‘Je kunt veel van de Poolse dichter Ewa Lipska zeggen, maar niet dat ze de belangrijke thema’s schuwt.’ Maar wat kunnen we dan allemaal van de Poolse dichter Ewa Lipska zeggen? Ik ken haar niet. ‘Vogel’ gaat zo: ‘De vogel/ wiens/ vlucht/ is afgelast/ soest/ op/ de startbaan/ van het vliegveld.’ Ja, nú kan ik iets van haar zeggen: wat een vervelend gedicht heeft Ewa Lipska gemaakt, gemakzuchtig woordspelig en nog pretentieus ook. De Nobelprijs? M’n zolen. Ze is Szymborska niet.

Verborgen poëzie heeft als voordeel dat je erdoor wordt overvallen. Ze komt niet met tromgeroffel op je af maar staat verdekt opgesteld, in een prozabundel. In Reizen volgens Hannema (Arbeiderspers; € 19,99), over reislust en thuiskomen van Iris Hannema, trof ik dit aan, in een stuk over Ghana: ‘Alleen als het donker is, na het opstaan van de nacht, glanst de hemel als net gewaterde aarde.’ 

Ochtend in Tahiti: ‘Het is bijna zes uur en praktisch licht. Het eiland ligt achter ons en lijkt in elkaar gewrongen, een gedachte geworden.’ 

Amsterdams verhuistafereel, meubels die met touwen aan katrollen omhoog zijn getrokken: ‘Een geweldig toneelstuk vond ik het, al dat onthutste interieur dat hoog boven de grond bungelde en niets huiselijks meer had.’ Vorige week ontmoette ik de auteur, en prees haar poëzie. Daar hoorde ze van op.

De moeder van Paul McCartney heette Mary. Dat haal ik uit Alle 214 goed - The Beatles in hun liedjes, van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes (Rainbow; € 19,49). Prettig weetje. Denk aan Let it be: ‘When I find myself in times of trouble/ Mother Mary comes to me/ Speaking words of wisdom/ Let it be.’ In 1976 maakte Bill van Dijk voor Sesamstraat een versie die werd uitgevoerd door poppenorkest De Beetles: ‘Als ik weer vergeten ben/ Wat er volgt op A en komt voor C/ Dan fluistert moeder altijd:/ ‘Letter B’.

Let it be is Letter B geworden. En dan die fluisterende moeder. Kan Bill van Dijk na 42 jaar alsnog een poëzieprijs krijgen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden