de beste podcasts van 2019
Deze podcasts kregen dit jaar vijf sterren
De Volkskrant recenseert wekelijks een podcast (gebundeld op onze podcastpagina). Bizarre verhalen over het internet, ‘de ongemakkelijke waarheden van vrouwenlevens’ en een serie over zelfdoding: deze podcasts sprongen er dit jaar bovenuit.
1. Reply All
Aan een recente aflevering van de Amerikaanse podcast Reply All (precies gezegd: nummer 143, met de titel ‘Permanent Record’) was een oproep van makers aan de luisteraars vooraf gegaan met de vraag of ze hun verhaal wilden vertellen over dingen op internet waarin ze zelf een rol speelden, maar die ze zelf liever zouden vergeten. Reply All is een podcast over leven in tijden van internet. En ze hebben een onregelmatige rubriek die ‘Tech support’ heet, maar vrees niet, Reply All is geen podcast waar alleen tech-types zich thuis voelen. Integendeel, je hoort er de meest ongelooflijke verhalen.
2. The Cut on Tuesdays
In oktober 2018 werd de podcast The Cut on Tuesdays aangekondigd. ‘De ongemakkelijke waarheden van vrouwenlevens’ zouden erin voorkomen en ook ‘hoe wij met elkaar praten als het ons niet uitmaakt wat de rest denkt’. ‘Wij’ betekent in dit geval: een deel van de redactie van New York Magazine.
En niet zomaar een deel. The Cut begon in 2008 als het modeblog van New York, maar veranderde in een website over vrouwenzaken. Zaken die niet onopgemerkt bleven. Zoals dit veelbesproken verhaal van de samensteller van de beruchte lijst van ‘shitty media men’. En in juni verscheen online bij The Cut het artikel van schrijver E. Jean Carroll over hoe Donald Trump haar verkrachtte in een kleedhokje.
The Cut on Tuesdays wordt door diezelfde redactie gemaakt en is grappig, schaamteloos, slim, verrassend en soms hartverscheurend. Het zijn onwaarschijnlijke reportages en interviews, gemengd met de allerbeste gesprekken die je met je meest gevatte vrienden zou kunnen hebben. Elke aflevering pakt een onderwerp aan en dat kan van alles zijn: drugs, huiselijk geweld, oestrogeen, schaamhaar, werk, immigratie en abortus.
3. Blackout
Van The Living Dead tot The Handmaid’s Tale, van The Road tot Station Eleven: het postapocalyptische genre in series, literatuur en film bestaat al eventjes. Nu de techniek ons steeds steviger in zijn greep houdt, is het dystopische verhaal relevanter dan ooit tevoren. Er schuilt een aangenaam spanningsveld tussen het escapisme van goede dystopische fictie en het semirealistische, sombere toekomstbeeld dat erin voorgeschoteld wordt. Dit is nu allemaal niet aan de hand (en dat is fijn), maar het zou wel zomaar kunnen gebeuren (en dat is niet zo fijn). Dat is precies wat er gebeurt in Blackout, een podcast over een fictief plaatsje in de Amerikaanse staat New Hampshire.
4. Dolly Parton’s America
Is er een verhaal dat je niet kunt vertellen aan de hand van countryzangeres Dolly Parton? Wie naar Dolly Parton’s America luistert, gaat haast geloven van niet. Jad Abumrad, presentator en producer van de podcast Radiolab, wilde één aflevering wijden aan Parton, maar werd volledig haar wereld ingezogen – het ‘Dollyverse’, zo u wilt.
In Tennessee, waar Abumrad opgroeide, was Dolly Parton alomtegenwoordig. Maar dat ze ook buiten haar thuisstaat op handen wordt gedragen door mensen van alle leeftijden, afkomsten en politieke voorkeuren, intrigeerde hem. Wat maakt de countryster zo universeel geliefd? In negen afleveringen gaat Abumrad op zoek naar antwoorden.
5. Verstrikt
We zitten tussen Maarten Dallinga en zijn ouders op de bank. ‘Kom maar wat dichterbij’, zegt Dallinga zenuwachtig. Er hangt spanning in de lucht. ‘Jullie weten dat ik een podcastserie maak over zelfdoding. En weten jullie ook waarom ik die wil maken?’ Zijn ouders antwoorden ontkennend. ‘Maar nu vind ik het eigenlijk allemaal een beetje eng worden’, zegt zijn moeder.
Het is het ijzersterke begin van de serie Verstrikt. Maker Maarten Dallinga, bekend van de gelauwerde podcast Anoniem intiem, wilde in 2012 een periode dood. Het is voor het eerst dat hij met zijn ouders over die gedachten praat.
Hulp nodig? Op elk moment is contact mogelijk met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via tel. 0900-0113 of via 113.nl.
6. De Brand in het Landhuis
Iedere bewoner van de Brabantse gemeente Vught kent grootgrondbezitter Ewald Marggraff. Of althans, iedere Vughtenaar dénkt het hoofdpersonage uit de podcast De brand in het landhuis te kennen. Ewald was een teruggetrokken telg uit de vooraanstaande familie Marggraff die op het landgoed Zionsburg woonde. Hij overleed in 2003 op 80-jarige leeftijd bij een brand in zijn landhuis.
Tot dusver de feiten, over naar de hyperbolen en boze tongen. Je zou over het landgoed van Marggraff naar België kunnen lopen, of sterker nog, het zou zelfs strekken van de Belgische tot de Duitse grens. Hij was een rijke vrek die weigerde geld uit te geven aan de renovatie van de monumenten in zijn vastgoedportefeuille. In de supermarkt zou hij zelf zijn blikjes beschadigen, opdat hij ze met korting mee naar huis kon nemen. Hij zou amper vrienden hebben gehad en lag altijd in de clinch met de autoriteiten – de belastingdienst voorop.
Pocastmaker Simon Heijmans zocht het verhaal van Marggraff uit in de zesdelige podcastserie De brand in het landhuis. Want waar is zijn fortuin van 160 miljoen euro en die kunstcollectie van 500 schilderijen gebleven? En wat klopt er van de verhalen dat Marggraff is vermoord?