ColumnSylvia Witteman

Deze kattenglossy is alles wat je ervan gehoopt en gevreesd had

null Beeld

Wat je van ver haalt is lekker, in dit geval uit Amerika: een blad over katten. Catster Magazine – Live with Cattitude is alles wat men ervan mocht hopen en vrezen: een glossy vol katgerelateerd geleuter, voor door luxe-problematiek geplaagde kattenliefhebbers. Alleen die advertentie op pagina 2 al: ‘Clean paws’ kattengrind, dat niet aan de pootjes blijft kleven en dus ‘less of a mess’ maakt. Daarbij een pluizige kat, van onderaf gezien, die, behalve een onbedaarlijk verwend smoelwerk inderdaad ook schone pootjes heeft. Dan volgt het hoofdredactioneel commentaar: ‘Zestig procent van de Amerikaanse katten heeft overgewicht. De belangrijkste kwestie voor veel van onze lezers is dan ook, hoe ze hun kat kunnen helpen op een gezond gewicht te blijven.’ Dan moet je zo’n beest minder te vreten geven, leek me, maar nee, dat is te simpel gedacht: we moeten hun ‘jachtinstinct’ aanwakkeren en hun maaltijden ‘leuker en interessanter’ maken. Daarbij krijgen we hulp van een ‘team van adviseurs’, te weten ‘Penny’, blijkens de bijgaande foto een tamelijk onnozel lapjespoesje, ‘Eggnog’, een roomkleurig snolletje, en ‘Stella’, een zwartje met priemende groene ogen.

Er volgt een artikel over ‘Xeli the airport therapy cat’, die precies doet wat men van haar verwacht: ze zit op de luchthaven van Denver klaar om mensen met vliegangst te kalmeren. Xeli draagt daarbij een vestje waar ‘Aai me’ opstaat, de rest van haar team bestaat uit honden, en ‘in haar vorige baan werkte ze op een universiteit om studenten bij te staan tijdens stressvolle tentamens’.

Dan volgt er een interview met een dame die sieraden voor katten maakt, ‘purrfect accessories’, jawel, die voelde je al aankomen, en een nieuwsbericht over dierenartsen die cannabisolie voorschrijven, aan katten dus, niet aan hun baasjes. Een paginagrote advertentie voor een Louis Vuiton-achtige kattenreistas, met gouden naamplaatje, en nóg mooier: een bedrijf dat aanbiedt je lievelingsdier te klonen. ‘The world wide leader in cloning the animals we love.’

Dan de rubriek ‘Confessions’. Die is helaas minder smeuiig dan gehoopt: de bekentenissen vallen in het genre ‘Simba verstopt graag haar speelballetje zodat haar bazinnetje (‘Mommy’) door het hele huis moet kruipen om het te zoeken!’ Een lang stuk over ‘slechte adem’. Tipje van de sluier: een ‘gebrek aan dagelijkse mondhygiëne’. Dat u het weet. Goed poetsen en flossen maar, mocht u een kat bezitten die u niet als dank aan flarden zal krabben.

Een advertentie voor katten-croutons, om over het voer te strooien. Een stuk over de peuterpuberteit, bij katten dus: ‘Dat is een geweldig leuke periode voor uw jonkie, maar vergeet ook niet hem te wennen aan de nieuwe ervaringen die hij in zijn leven zal opdoen, zoals reizen per auto, tanden poetsen, het schoonmaken van zijn oren, en het verdragen van ongebruikelijke geluiden of vreemde mensen in zijn huis’.

Een stuk, getiteld, ik verzin dit niet: ‘De echte waarheid over tonijn’, waarin wij onder andere vernemen dat ‘verse gegrillde tonijn zonder kruiderij een verstandige keuze is.’ Een artikel getiteld ‘kattenbak-feng-shui’, waarin we de tip krijgen die bak in ‘natuurlijke verlichting te plaatsen, maar wél met voldoende privacy’. Een stuk over katten die niet op schoot willen. Drie pagina’s tips voor kattenfitness: ‘moedig je kat dan aan om met je mee te lopen als je het huishouden doet’. Hoe red je je kat tijdens een natuurramp, hoe ga je om met een blinde kat; het gáát maar door, 74 pagina’s lang. Niet eenmalig, maar zes keer per jaar.

Zoiets kan alleen in een tot op het merg ontaarde ­beschaving.

Ja, het kan niet anders of ons einde is nabij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden