Deze film moet u zien dit weekend

Lone Survivor (Peter Berg, 2013)

Wie tegen onversneden oorlogsporno kan, waarin het bloed helder sproeit in het zonlicht en weinigverhullende close-ups aan elkaar worden geregen, krijgt met het lompe Lone Survivor óók een spannende film voorgeschoteld. Vier Navy Seals werden in 2005 tijdens Operation Red Wings gedropt in het berggebied rondom een Talibankamp en al snel liep alles in de soep. Dan weet je door de titel van de film en door de opening al hoe laat het is. Knap dat Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch en Ben Foster nog fatsoenlijke acteerprestaties leveren, tussen alle smerigheid en opgefokte heldenmoed door.

Zaterdag, Veronica, 20.00 uur

Lone Survivor Beeld RV
Lone SurvivorBeeld RV

Van God Los (Pieter Kuijpers, 2003)

De film die ten grondslag heeft gelegen aan de succesvolle tv-serie met dezelfde titel, gemaakt door de regisseur die zo graag de actualiteit in zijn films gebruikt. Pieter Kuijpers, die vlak bij Venlo opgroeide, wist dat zijn debuut moest gaan over de Bende van Venlo, een groep jongeren die in 1993 en 1994 een reeks moorden pleegde in de Limburgse grensstreek. Hij legde de nadruk op de verstikkende vriendschap tussen de jongens en werpt zo op beklemmende wijze een licht op de psyche van criminelen. Opvallend is het spel van Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt, die aan elkaar gewaagd zijn; Weeber als het ontspoorde rijkeluiszoontje, Gernandt als de ontoerekeningsvatbare driftkop. Ook Angela Schijf, als het gangsterliefje, houdt prima stand.

Zaterdag, NPO 3, 00.00 uur

King Arthur (Antoine Fuqua, 2004)

De begintitels van King Arthur vermelden dat nu eindelijk het ware verhaal zal worden verteld over de legendarische leider die de Britten verenigde. Een claim die moeilijk waar te maken is: over koning Arthur zijn nu eenmaal weinig feiten bekend. De film doet vooral een poging de duistere Middeleeuwen om te toveren tot een strijdtoneel voor veldslagen tussen dappere mannen die heel modern vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. De definitieve Arthurfilm is het niet, maar de actiescènes zijn fraai en de sterrencast imposant.

Zondag, Net 5, 23.30 uur

Tu dors Nicole (Stéphane Lafleur, 2014)

Zomerverveling wordt gevangen in de details, in deze prettig bevreemdende coming-of-agefilm uit Canada. Tijdens de saaie grote vakantie, waarin de jonge Nicole haar dagen slijt met een vriendin, dromend van vakantie op IJsland, valt langzaam op hoe de God der Verveling met subtiel genoegen barstjes in de realiteit begint te schoppen. Let op de slippers in de afwasmachine, de planten die met vruchtensap worden bewaterd, de man die met walvisgeluiden op de autoradio ’s nachts stapvoets door de buurt rijdt in de hoop dat zijn baby slaap vat. Lekker vreemd allemaal – en gefilmd in puntgaaf zwartwit. Hoofdrolspeelster Julianne Côté zorgt ervoor dat de film niet alleen deze fraaie, terloops opduikende magisch-realistische momenten nodig heeft om te illustreren dat het titelpersonage aan de vooravond staat van grote veranderingen in haar leven.

Zondag, TV 5, 23.20 uur

Photos de plateau du tournage «Tu dors Nicole» de Stéphane Lafleur, une production micro_scope Beeld Tom Zaunbr000
Photos de plateau du tournage «Tu dors Nicole» de Stéphane Lafleur, une production micro_scopeBeeld Tom Zaunbr000

Kill Your Darlings (John Krokidas, 2013)

Aardig drama over de studentenjaren van beatdichter Allen Ginsberg (1926-1997). Allen, redelijk gespeeld door Daniel Radcliffe (Harry Potter), wordt toegelaten tot de Columbia Universiteit en wordt door zijn nieuwe maatje Lucien Carr geïntroduceerd bij literaire eigenheimers als Jack Kerouac en William S. Burroughs. Amper gesetteld in zijn studentenkamer belandt zijn moeder na een suïcidepoging in het gesticht. Kill Your Darlings draait steeds om conflicten: harde realiteit versus studentenbestaan, echte schrijvers versus poseurs, traditie versus vernieuwing. Terwijl de film een heldere visie op Ginsbergs rebellenclub mist, gebruikt debutant Krokidas leuke visuele foefjes om de half uit het lood hangende werkelijkheid van de personages te verbeelden. Zo steekt Burroughs een sigaret aan met zijn brandende vinger.

Zondag, Fox, 23.55 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden