Satire de Speld

Deze CEO runt zijn bedrijf als een land, met eigen munt, ambtenarenapparaat en een vrijhandelsassociatie met de EU

Dankzij een succesvolle carrière als hooggeplaatste ambtenaar bij Algemene Zaken werd Alexander de Vries gezien als de perfecte kandidaat voor de hoogste positie bij Stokmans Verzekeringen. Hij zou het bedrijf gaan leiden als een land, was de belofte. En die heeft De Vries waargemaakt.

Alexander de Vries leidt zijn bedrijf als een overheid, met meer regulering en een meer rudimentaire toepassing van ict. Beeld Colourbox

Bij de aanstelling van de nieuwe directeur verklaarde de Raad van Bestuur het volgende: ‘Vanuit onze aandeelhouders en werknemers klonk de roep om een leider met ambtelijk instinct. Iemand die ons bedrijf meer als een overheid laat functioneren. Meer regulering en een meer rudimentaire toepassing van ict.’

Stokmans Verzekeringen beschikt inmiddels over een eigen munt, een ambtenarenapparaat en een vrijhandelsassociatie met de Europese Unie.

Medewerkers kunnen zich via een interne procedure verkiesbaar stellen voor de bedrijfswaterschappen, en wie een uitbouw bij zijn werkplek wil plaatsen kan daarvoor een vergunning aanvragen bij zijn eigen afdeling, die De Vries tot ‘gemeente’ heeft gedoopt.

Bij bedrijfscalamiteiten krijgen ­medewerkers al dan niet een alert via hun mobiele telefoon, en kunnen ze in geval van ernstige nood soms wel en soms niet naar een speciaal alarmnummer bellen.

Ook is Stokmans Verzekeringen zich onder leiding van de ambtenaar meer gaan richten op taken die niemand ­anders wil oplossen. Zo hebben ze ­onlangs nog noodkredieten verstrekt aan een omgevallen bank en is op het gemeentehuis van de vierde verdieping een rondgang begonnen voor een nieuw kunstwerk op de rotonde. 

De medewerkers zelf zijn over het ­algemeen tevreden met de nieuwe aanpak. Buurtvoorzitter Tobias Wendekooi: ‘We weten nog niet precies wat het doet met de productiviteit, maar voelen ons daar ook ineens minder ­verantwoordelijk voor. We hebben veel vakantiedagen en gaan elke dag om vijf uur naar huis. Super, eigenlijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden