Deze boeken zijn verboden in de gevangenissen van North Carolina

De week in boeken

Gevangenen in North Carolina mogen nu ook lezen hoe het systeem tegen hen werkt.

Michelle Alexander. Beeld getty

Goed nieuws voor zwarte gevangenen in North Carolina: ze kunnen eindelijk The New Jim Crow lezen, de bestseller van Michelle Alexander over de raciale scheefgroei in de Amerikaanse gevangenissen. Het boek is vorige week van de verboden-boekenlijst voor gedetineerden afgehaald. Daardoor kunnen gevangenen lezen dat ze niet alleen opgesloten zitten door hun eigen schuld, maar ook door het systeem. Het Amerikaanse strafrecht is een voortzetting van de apartheid uit de jaren '50 en '60, betoogt Alexander: honderdduizenden zwarte Amerikanen zitten vaak lange tijd opgesloten voor soms relatief kleine vergrijpen.

In North Carolina's gevangenissen zijn onder meer boeken verboden die aanzetten tot geweld, boeken met seksueel expliciet materiaal, en how-to-boeken die handig zijn in een gevangenis, zoals hoe je een slot kunt openmaken zonder sleutel of een pistool kunt maken van een oude aardappel.

Daardoor zijn in totaal 591 boeken (en tijdschriften) verboden in North Carolina. Op de lijst uit 2015 staan onder meer titels als The World's Most Evil Serial Killers, Shotgun News en Thick In All The Right Places 3: Bolivian Barbie. Maar daarnaast ook een halve jaargang Cosmopolitans, een enkele New Yorker, wat afleveringen van Popular Mechanics en The Art of War.

En dus ook The New Jim Crow. Bij de laatste jaarlijkse vernieuwing van de ban werd gezegd dat het 'makkelijk een confrontatie kan uitlokken tussen raciale groepen'. Auteur Alexander dacht er anders over. 'Sommige gevangenisautoriteiten zijn vastbesloten de mensen die ze in kooien opsluiten zo onwetend mogelijk te houden over de raciale, sociale en politieke krachten die de Verenigde Staten tot het meest straffende land ter wereld maken', zei ze onlangs tegen The New York Times. 'Misschien zijn ze bang dat de waarheid de gevangenen bevrijdt.'

Dat gold in elk geval voor Jason Hernandez, die als 21-jarige tot levenslang werd veroordeeld voor cocaïnehandel. Hij leende in 2010 The New Jim Crow, toen net gepubliceerd, uit de gevangenisbibliotheek in Oklahoma (daar was het boek nog wel toegestaan). Hij raakte ervan overtuigd dat zijn straf buiten proporties was, en diende een gratieverzoek in - voor hemzelf én voor anderen. Hij werd in 2015, op 45-jarige leeftijd, door Barack Obama vrijgelaten.

Nu dus ook beschikbaar in de nor van North Carolina. Ander opruiend werk, zoals Fifty Shades of Grey, blijft gewoon verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.