RubriekBestsellers

Deze boeken staan wél in de lijst van Bol.com, maar ontbreken in de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt deze week de top 10 van bol.com en vindt daar iets van. Vandaag: het filter van de CPNB.

Jet Steinz

Het leuke aan de Bol.com-lijst van bestverkochte boeken is dat Hans Peter Roel mag meedoen. Dus daar staat-ie, op 12, met Tijdloze liefde. Net onder Lucinda Riley’s De zeven zussen 1, en net boven De acht bergen van Paolo Cognetti. Dat de wettenbundels van Wolters Kluwer (op 1) en Binas havo/vwo. Informatieboek voor de natuurwetenschappen (op 4) door de CPNB uit zijn Bestseller 60 worden gefilterd, is te begrijpen (want studieboeken). Maar wat maakt Tijdloze liefde minderwaardig aan Erotische intelligentie en Liefde in verhouding van Esther Perel (op 10 en 16 in de Bol.com-lijst) – die dus wél in de CPNB Bestseller 60 mogen blijven, maar waar Tijdloze liefde wat titel en onderwerp betreft niet voor onderdoet – en Haemin Sunims Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (op 2)? Tijdloze liefde is toch óók zweverige zelfhulp op basis van oosterse wijsheden?

And now for something completely different.

Er rustte een embargo op Simpel, de nieuwe ­Ottolenghi. Wie er vóór vorige week vrijdag iets uit publiceerde, kreeg straf. Opvallend, omdat het hier om een kookboek gaat – het type boek waarin een plot over het algemeen ontbreekt, en dat dus ook niet verpest kan worden door even­tuele spoilers. Bovendien zijn de meeste recepten die erin staan de afgelopen jaren al op de website van The Guardian verschenen. (Tip: ze staan daar nog steeds.)

Wat allemaal niet wegneemt dat de gebeurtenis van historisch belang is: Yotam Ottolenghi die een kookboek met simpele recepten uitbrengt. In de Bol.com-lijst van afgelopen week staat Simpel dan ook op de zevende plaats. Maar het publiek lijkt het zaakje niet helemáál te vertrouwen: Jamie Oliver steekt met Jamie kookt Italië (op 3 in de Bol.com-lijst) zijn Israëlisch-Britse collega vooralsnog naar de kroon – ‘Ottolenghi’ en ‘simpel’ blijken toch moeilijk verenigbare begrippen.

Bol.com top 10

1 Diverse auteurs: Wolters Kluwer Collegebundel 2018-2019; Wolters Kluwer

2 Haemin Sunim: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Boekerij

3 Jamie Oliver: Jamie kookt Italië; Kosmos

4 Diverse auteurs: Binas Havo/VWO; Noordhoff

5 Natalia Rakhorst en Walter Rakhorst: Afvallen met gezond en vooral lekker eten; Project Gezond BV

6 Yuval Noah Harari: Sapiens; Thomas Rap

7 Yotam Ottolenghi: Simpel; Fontaine

8 Bosatlas: De grote Bosatlas; Noordhoff

9 Mark Manson: De edele kunst van not giving a fuck; Lev.

10 Esther Perel: Erotische intelligentie; Bruna

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden