Deze band is wereldberoemd, behalve in Nederland

De hele wereld houdt van My Baby. De Amsterdams/Nieuw-Zeelandse band heeft voor zijn album Shamanaid net een Edison gekregen in de categorie beste alternatieve album. Ze worden in Engeland door tientallen radiostations gedraaid, hebben op podia in Australië en Nieuw-Zeeland gestaan, Engelands grootste popfestival Glastonbury gedaan en zelfs de Linda beveelt ze aan.

De Nederlands/Nieuw-Zeelandse band My Baby, met v.l.n.r. Daniel Johnston, Cato van Dijck en haar broer Joost. Beeld Daniel Cohen
De Nederlands/Nieuw-Zeelandse band My Baby, met v.l.n.r. Daniel Johnston, Cato van Dijck en haar broer Joost.Beeld Daniel Cohen

De hele wereld houdt van My Baby, behalve de nationale radiozenders in Nederland. De muziek van de Amsterdamse broer en zus Cato en Joost van Dijck en Nieuw-Zeelander Daniel Johnston staat daar niet eens op de playlist.

Joost van Dijck: 'Ik heb weleens gehoord dat ze ons te left of centre vinden.' Nee, hij weet ook niet zo goed wat dat betekent, maar vermoedt dat ze te alternatief zijn om in het popformat van de nationale zenders te passen.

Jammer dan. Bij het alternatieve internetstation Pinguin Radio komt de band des te vaker voorbij. Vanavond staat My Baby ook als afsluiter op het festival Pinguins in Paradiso, het derde verjaardags/crowdfundingsfeestje van de succesvolle zender. Het festival presenteert zijn darlings: populaire, vaak veelbelovende, soms gearriveerde bandjes die live optreden in de Amsterdamse concertzaal. En My Baby heeft veel zieltjes gewonnen met zijn pulserende, altijd lichte swamprockachtige grooves die in combinatie met Van Dijcks sensuele stem een zoemende bedwelming oproepen.

Hitlijst

Pinguin heeft de band opgepikt vanaf de eerste singles in 2013. Die bereikten regelmatig de toppositie van De Graadmeter, de hitlijst van Pinguin, die wordt samengesteld volgens het principe dat de meeste luisteraarsstemmen gelden.

Cato van Dijck, die ooit gastpresentator was, vindt zo'n systeem waarbij de radioplaylist wordt samengesteld aan de hand van de populariteit van een act misschien ook wel eerlijker dan het systeem dat een muziekredactie bepaalt wat gedraaid moeten worden. 'Sowieso is de traditionele radio, die muziek via de ether verspreidt, tegenwoordig maar een van de vele kanalen waarop muziek haar publiek bereikt.' Joost: 'En niet één die nou onze prioriteit heeft.'

My Baby wint zieltjes door het ouderwetse handwerk te combineren met nieuwe kanalen; het principe van veel spelen en een prominente aanwezigheid en fanbinding op internet. De band heeft wereldwijd 17 duizend likes op Facebook en een eigen kanaal op YouTube. De klassieke plugger, die zijn verse waar bij de radiodj's aanbeveelt, speelt bij My Baby een marginale rol.

null Beeld Daniel Cohen
Beeld Daniel Cohen

Mond-tot-mondreclame

Beide albums van My Baby, Loves Voodoo! en Shamanaid, zijn in eigen beheer uitgebracht en de band heeft sterk vertrouwen in mond-tot-mondreclame.

Het werkt. Laatst kwamen ze Duitse fans tegen die via via over hun muziek hadden gehoord, vervolgens de band hadden opgesnord op de streamingsdienst Spotify en zo enthousiast waren geworden dat ze gelijk kaartjes voor een concert hadden gekocht.

En dan willen ze niet opscheppen maar My Baby horen resulteert vaak genoeg in My Baby kopen. Het maakt My Baby zo'n beetje de grootste band van Nederland waarvan je nog nooit hebt gehoord. Is het misschien nu ook de band waar de nationale radio niet meer omheen kan? Och. De zes schouders gaan collectief omhoog.

My Baby speelt vanavond tijdens het festival Pinguins in Paradiso (Amsterdam).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden