Deze acht albums gaat Kraftwerk spelen in Paradiso

De Duitse elektropioniers van Kraftwerk komen in januari naar Paradiso om acht avonden achter elkaar acht van hun albums te spelen. Hieronder zijn alle albums van het baanbrekende Autobahn uit 1974 tot de Tour de France-plaat uit 2003 te streamen op Spotify.

Kraftwerk, de Duitse elektro-pioniers, tijdens de eerste van vier optredens in 3D-projectie in het Evoluon. Beeld anp

Autobahn (1974)

Autobahn is het vierde album en de doorbraakplaat van Kraftwerk. Het titelnummer moet het gevoel weergeven van een lange rit over de snelweg. Niet zomaar een snelweg, maar de A555 van Keulen naar Bonn - de eerste snelweg ter wereld. De betonplaten op de snelweg laten auto's zoemen en die cadans zou Kraftwerk zo geïnspireerd hebben dat het in 1974 zijn album de titel Autobahn gaf.

Afvallig Kraftwerk-lid Wolfgan Flür oppert in zijn boek I Was A Robot dat het succes van het titelnummer in de Verenigde Staten misschien wel te danken is aan het feit dat ze de regel 'Fahrn, Fahrn, Fahrn auf der Autobahn' verkeerd verstonden en er 'Fun, Fun, Fun' in hoorden.

Beeld Albumhoes Autobahn

Radio-Activity (1975)

Radio-Activity werd voor het eerst volledig geproduceerd door Ralf Hütter en Florian Schneider in hun eigen Kling Klang-studio in Düsseldorf.

Titelnummer Radio-Activity hint in 1975 nog op de mogelijkheden die de technologische vooruitgang biedt. Maar bij een re-issue uit 1992 wordt de tekstregel 'Chernobyl-Harrisburg-Sellafield-Hiroshima: Stop radio-activity!' ingevoegd. Ook de albumcover, origineel een illustratie naar het radiomodel Volksempfänger uit de jaren '30, wordt aangepast. Een groot geel waarschuwingsteken voor radioactiviteit komt er voor in de plaats.

Beeld Albumhoes Radio-Activity

Trans-Europe Express (1977)

Met de Trans Europe Express kon je met de trein heel Europa doorkruisen. De reis op Trans-Europe Express voert van de Champs-Élysées, via een nachtcafé in Wenen, naar Düsseldorf - waar gerefereerd wordt aan bekenden Iggy Pop en David Bowie, die toen in zijn veelgeroemde 'Berlijnse periode' zat. Het album werd tegelijkertijd zowel in het Duits als in het Engels uitgebracht.

Joy Division-zanger Ian Curtis was een groot fan van de band en speciaal van dit album. Om zichzelf klaar te stomen voor een optreden werd Trans-Europe Express vaak op hard volume in de kleedkamer gedraaid. Drummer Stephen Morris: 'De plaat straalde een bepaald soort optimisme uit - zelfs als je het bekijkt als machinemuziek.'

Beeld Albumhoes Trans-Europe Express

The Man-Machine (1978)

'The Man-Machine is een van de hoogtepunten uit de rockmuziek van de jaren '70', schreef het Britse muziekblad New Music Express. Ter promotie worden er naar de bandleden gemodelleerde poppen naar televisie-optredens en promotiepresentaties gestuurd. Is het een waarschuwing, of is het juist een liefdesverklaring aan mogelijkheden die de toenemende automatisering met zich meebrengt? 'We're charging our battery and now we're full of energy', luidt de dubbelzinnige tekst op de single The Robots (refrein: 'We are the robots' - ad infinitum).

Beeld Albumhoes The Man-Machine

Computer World (1981)

Op Computer World slaat Kraftwerk een weg in die richting de moderne techno leidt. 'Dat is geen revisionisme', schreef de New York Times naar aanleiding van Computer World. 'Het is een verdieping van elementen die altijd al in Kraftwerks muziek zaten.'

Deze keer werden er naast een Engelse (Computer World) en Duitse (Computer Welt) editie ook andere talen meegenomen in de release van single Pocket Calculator - of Taschenrechner. In Frankrijk kreeg de single de naam Mini Calculateur en in Japan werd het nummer bekend onder de naam Dentaku.

Beeld Albumhoes Computer World

Techno Pop (1986)

Kraftwerk is wereldwijd gevestigd na Computer World, maar Electric Café, zoals de plaat bij release in 1986 heet, laat vijf jaar op zich wachten. Er wordt uitgekeken naar de nieuwe Kraftwerk-plaat, maar succesvol wordt-ie allerminst. Bij de re-release in 2009 wordt de werktitel Techno Pop weer nieuw leven ingeblazen.

Beeld Albumhoes Techno Pop

The Mix (1991)

In 1991 brengt Kraftwerk The Mix uit, een album met opnieuw opgenomen versies van bekende nummers. De Kling Klang-studio werd in de jaren voorafgaand aan The Mix van analoog omgebouwd naar een digitale studio. De band wil geen klassieke 'Greatest Hits'-compilatie uitbrengen. Volgens Hütter kun je de plaat eerder vergelijken met een soort live-album, dat laat zien hoe de band is gegroeid.

Beeld Albumhoes The Mix

Tour de France (2003)

Tour de France, in 2003 uitgebracht als Tour de France Soundtracks, werd opgenomen ter ere van het honderdjarige bestaan van de Franse wielerronde. De release haalde alleen de proloog van de Tour niet. Het is de laatste officiële cd van de Duitse band.

Hütter in De Morgen over Tour de France: 'Fietsen is muziek. Het geluid van een ratelende ketting, van het draaien van de trappers, het ritme van het hart... Ik hoor overal een melodie in.'


Beeld Albumhoes Tour de France
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden