nieuwskunst

Deventer krijgt museum gericht op de Nederlandse nulbeweging en de internationale Zero-groep

De oud-jurist en kunstliefhebber Koos Hoogland wil in 2020 in Deventer een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst openen. Het gaat om een particulier initiatief. De naam van het nieuwe museum is nog niet bekend gemaakt, voorlopig wordt het EICAS-museum genoemd, naar de stichting van Hoogland: European Institute for Contemporary Art and Science.

Anna van Leeuwen
Impressie door Hans van Heeswijk architecten Beeld Hans van Heeswijk architecten
Impressie door Hans van Heeswijk architectenBeeld Hans van Heeswijk architecten

Het museum wil zich voornamelijk gaan richten op de Nederlandse nulbeweging (met vertegenwoordigers als Henk Peeters, Jan Schoonhoven en Herman de Vries) en de internationale Zero-groep uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Een collectie is er nog niet, maar EICAS heeft wel toezeggingen voor structurele bruiklenen uit privécollecties. De keuze voor nulkunst was deels een strategische, licht Hoogland toe: ‘Er is nog geen museum in Nederland dat zich hier specifiek op richt.’

De locatie voor het museum is een voormalige school in de binnenstad aan de Nieuwe Markt. Het gebouw uit 1954 zal door Hans van Heeswijk architecten worden getransformeerd tot een museum met een tentoonstellingsoppervlak van 2300 vierkante meter op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven komen appartementen. Hans van Heeswijk architecten ontwierp eerder de Hermitage Amsterdam, het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum in Amsterdam en de ondergrondse entree en uitbreiding van het Mauritshuis in Den Haag.

Hoogland noemt als voorbeeld van een geslaagd museum in de regio Museum MORE in Gorssel (9 kilometer verderop) dat met de collectie modern-realistische kunst vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers ontving. Hoogland hoopt dat het museum van EICAS een jonger publiek zal aanspreken door de programmering: ‘Zero en nulkunst zijn het vertrekpunt, we willen ook hedendaagse kunstenaars laten zien die in de geest van zero en nul werken.’ EICAS wil ook plek bieden voor kunstonderzoek en samenwerken met kunsteducatie-instellingen. Het museum hoopt in 2022 50.000 bezoekers te ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden