theater

Desperado, over vier witte, boze, machteloze mannen, heeft een tijdloze aantrekkingskracht ★★★★☆

Een vermakelijke vijf kwartier aan onzingesprekken.

Vincent Kouters
Desperado van Suburbia Beeld Bart Grietens
Desperado van SuburbiaBeeld Bart Grietens

O, de tragiek van de witte, middelbare man, verlaten door zijn vrouw en opgesloten in een grijs kantoor, omringd door mensen die hij haat. Het enige dat hem nog op de been houdt, is zijn biertje in het weekend en het geouwehoer van zijn vrienden. Stel je voor: jou worden zoveel privileges toegedicht en nog speel je niks klaar.

De vier mannen in Desperado van Toneelgroep Suburbia en regisseur Albert Lubbers overkomt het. Deze zomerkomedie, gespeeld in een oude schuur op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere, toont ons een blik in de holle levens van vier mannen: Leo, Robin, Harrie en Bert. Weekendcowboys zijn het. Op hun vrije dag verruilen ze het kantooruniform voor potsierlijke cowboypakken. Ze warmen een blik knakworstjes op en openen een pilsje.

‘Dus ik zeg tegen die gozer. Ik zeg, eh, nou moet je ‘s effe heel goed naar me luisteren.’ Zo begint deze vermakelijke vijf kwartier aan onzingesprekken; een indrukkende litanie aan clichés (‘Je moet jezelf niet gek laten maken’) en zogenaamde stoeremannentaal. Boos zijn ze ook, de mannen (‘Smerige vuile teringhoer!’). Op de vrouwen natuurlijk. En doodmoe van alle vernederingen.

Desperado heeft geen politieke of maatschappelijk boodschap. Het is in 1996 geschreven door Willem de Wolf en Ton Kas, die destijds als Kas & De Wolf redelijk wat succes hadden met dit soort absurdistisch theater. Desperado is op het repertoire gebleven in het Nederlandstalige theater. Dat is een prestatie en onderstreept de tijdloze aantrekkingskracht ervan. Van de humor in het krachteloze vocabulaire van de machteloze man, en van de lol van een goede portie misplaatse mannentranen.

Desperado

Theater

★★★★☆

Door Toneelgroep Suburbia, regie Albert Lubbers, tekst Ton Kas en Willem de Wolf, met Titus Boonstra, Ali Ben Horsting, Fahd Larhzaoui en Iwan Walhain

10/6, De Kemphaan, Almere. Daar t/m 11/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden