Deskundigen vinden toegang tot internet als grondrecht onnodig

Het recht om met een spandoek de straat op te mogen gaan, is cruciaal, maar er moet geen recht komen op een doek, stokken en spijkers om die vrijheid van meningsuiting te kunnen botvieren. Zo reageren deskundigen op het voorstel om toegang tot internet tot een grondrecht uit te roepen.

© Thinkstock

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft de Tweede Kamer in een advies opgeroepen tot een debat over die kwestie.

Internetenquête
Het advies bevat de uitkomsten van een internetenquête die de SIDN liet houden om te vieren dat 25 jaar geleden de eerste Nederlandse domeinnaam is vastgelegd. Een krappe meerderheid sprak zich uit voor internettoegang als grondrecht.

Zo ver gaat de SIDN niet. 'Het is een ingewikkeld onderwerp waar we zelf ook nog niet uit zijn', zegt directeur Roelof Meijer. 'Vandaar dat we aandringen op een debat.'

'Voor ons is het recht op vrije meningsuiting van belang, niet de vorm waarin je die mening ventileert', stelt een woordvoerder van Amnesty International. 'Toegang tot internet is het middel dat een doel dient, niet een doel op zich.'

Meningsvorming
'Het internet is ontzettend belangrijk voor de meningsvorming', zegt ook Bits of Freedom, een voorvechter van digitale burgerrechten. 'Maar de toegang is al wettelijk geregeld', aldus een woordvoerster. 'Een telecombedrijf dat internet of telefoon aanbiedt, mag niemand als klant weigeren.' Een sterkere verankering in de wet is niet nodig. 'We hebben de vrijheid van meningsuiting al.'

In hun verkiezingsprogramma's spraken PvdA, D66, SP en GroenLinks zich vorig jaar uit tegen plannen om gebruikers die illegaal gekopieerde fims, muziek en software downloaden na drie overtredingen van internet te verbannen. Zo'n maatregel is wel van kracht in Frankrijk. Daar kregen 760 duizend internetters een eerste waarschuwing en 62 duizend een tweede. 165 Fransen is door de rechter toegang tot internet ontzegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden