Designprijs Rotterdam voor atlassen Grootens

De Designprijs Rotterdam 2009 is gewonnen door grafisch ontwerper Joost Grootens. Hij kreeg de prijs voor de vormgeving van vier atlassen.

Van onze medewerker Jeroen Junte

Grootens’ ontwerp werd gekozen uit een shortlist van tien genomineerden, onder wie aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar Makkum, Jurgen Bey en de beeldcolumn Gorilla uit de Volkskrant. De Publieksprijs werd gewonnen door Gorilla.

Zitting in de internationale jury hadden designtheoreticus Rick Poynor, de gevreesde designcritica Alice Rawston van de International Herald Tribune en Patrizia Moroso, art director van het Italiaanse designlabel Moroso. Zij prees Grootens voor zijn gave om de enorme hoeveelheid informatie in de atlassen overzichtelijk en visueel aantrekkelijk te presenteren. ‘De innovatieve wijze waarop hij informatie visualiseert, geeft de atlas een nieuwe, betekenisvolle rol van kennisinstrument voor mensen die zich bewust zijn dat ze samenleven op één planeet’, aldus de jury.

De Designprijs Rotterdam is een tweejaarlijkse onderscheiding voor uiteenlopende ontwerpdisciplines zoals mode, productontwerp en grafische vormgeving. Bij de beoordeling ligt de nadruk meer op de culturele waarde van het ontwerp dan op praktisch nut.

Eerdere winnaars van de prijs zijn Hella Jongerius, NL Architects en ontwerpstudio Thonik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden